miercuri, 25 august 2010

ANBPR lansează cel mai nou manual de biblioteconomie aplicată: „Dezvoltarea Serviciilor de Bibliotecă”

Prin convocarea unei echipe de experți în biblioteconomie, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR s-a implicat, recent, în realizarea celui mai nou instrument didactic pentru bibliotecari - Manualul pentru Dezvoltarea Serviciilor de Bibliotecă.


În vederea validării practice a acestui manual, ANBPR organizează, în intervalul 23-27 august 2010, la Centrul de Pregătire a Personalului din Industrie (CPPI) din Bușteni, un curs-pilot pe această temă. La acest prim curs participă un eșantion reprezentativ de bibliotecari, recrutați în special din bibliotecile rurale și urbane mici.

„În ultimii ani, preocupările noastre pentru activitatea de formare profesională s-au intensificat, iar, din 2010, ANBPR a devenit furnizor certificat de programe educaționale pentru adulți. Manualul realizat reprezintă concretizarea unui desiderat mai vechi al Asociației. Din perspectiva angajamentelor pe care organizația noastră și le-a asumat față de membrii săi, această inițiativă este, întâi de toate, o promisiune respectată. ANBPR a făcut dovada capacităţii sale profesionale, şi, prin cei doi autori ai Manualului pentru Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, Dr. Hermina Anghelescu, Membru de Onoare al Asociaţiei şi Dr. Liviu-Iulian Dediu, Vicepreşedinte al Asociaţiei, a reuşit să ofere comunităţii bibliotecare din Romania un instrument de pregătire şi dezvoltare profesională de înaltă ţinută intelectuală şi profesională. Ne dorim ca acest produs educațional să nu fie o inițiativă singulară, ci avanpremiera unei întregi suite de cursuri de instruire, cu care Centrul de Formare Profesională al ANBPR se va adresa tuturor bibliotecarilor”, a declarat Doina Popa, Președintele ANBPR.

Cursul-pilot are ca scop evaluarea calitativă și metodologică a manualului. Prin observarea directă a participanţilor, prin analiza rezultatelor aplicațiilor practice, precum şi prin intervențiile co-trainerilor şi ale invitaţilor, autorii vor putea armoniza şi remodela elementele de conținut ale acestuia și vor putea calibra planurile de lecţie și studiile de caz în funcție de evaluările preliminare.

Manualul pentru Dezvoltarea Serviciilor de Bibliotecă urmărește dezvoltarea competenţelor de comunicare ale bibliotecarilor, precum și formarea de abilități de căutare, regăsire, stocare şi diseminare a informaţiilor. În plus, prin intermediul acestui Manual, bibliotecarii vor deprinde un set de cunoștințe IT&C de bază și vor experimenta diverse modele de promovare a serviciilor de bibliotecă.


Info:

http://www.anbpr.org.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=330:anbpr-lanseaz-cel-mai-nou-manual-de-biblioteconomie-aplicat-dezvoltarea-serviciilor-de-bibliotec-&catid=35:tiri&Itemid=27

Niciun comentariu: