Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului Franz Liszt s-a organizat un şir de activităţi comemorative care au fost organizate de biblioteca Liceului de Artă Nagy István din Miercurea–Ciuc reprezentată de bibliotecara Egyed Daniela în colaborare cu domnul profesor Szabó András de la catedra de istoria muzicii.
În prima etapă am participat la un concurs pentru tineret organizat în perioada 14-16 octombrie de Universitatea Creştină Partium din Oradea. La acest concurs au fost invitaţi elevii din clasele IX- XII din România care studiază în licee cu limba de predare maghiară. Sfârşitul de săptămână i-a fost dedicat lui Franz Liszt, perioadă în care au avut loc discuţii ştiinţifice şi concursuri pentru elevii. Reprezentanţii liceului nostru au fost trei elevi şi un profesor coordonator:
– Búzás-Kovács Boróka, elevă în clasa a 10. A;
– Barabás Tamás, elev în clasa 11. A;
– Szabó István, elev în clasa 11. A;
– Szabó András, profesor coordonator.
Cu două săptămâni mai târziu pe data de 27 octombrie 2011, joi de la ora 15 s-a organizat la Liceul de Artă Nagy István, în sala 124, o activitate comemorativă în cinstea compozitorului. Pe tot parcursul evenimentului s-au rulat momente din viaţa artistului iar prezentările au fost înţesate cu muzica compusă de Franz Liszt.
Prezentarea a fost începută de eleva Both Borbála care ne-a recitat poemul Franz Liszt scris de Vörösmarty Mihály.
Descrierea biografiei lui Franz Liszt s-a compus din patru etape, prima decadă a vieţii a fost prezentată de eleva Búzás-Kovács Boróka care ne-a povestit despre tinereţea compozitorului şi primele concerte pe care le-a susţinut ca pianist.
Anii Weimar şi marile iubiri ale muzicianului au fost narate de elevul Barabás Tamás.
Bătrâneţea lui Franz Liszt ne-a fost istorisită de elevul Szabó István.
Profesorul coordonator Szabó András ne-a descris călătoriile muzicianului în Transilvania, Moldova, Bucureşti şi Costantinapol unde a susţinut multe concerte.
Comemorarea a luat sfârşit cu deschiderea expoziţiei de panouri care prezintă imagini din viaţa lui Franz Liszt. Pe aceste panouri le-am primit ca donaţie de la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta şi au fost expuse de către domnul director adjunct al liceului, Imets László.
Le mulţumim pe această cale colegilor noştri care au contribuit la buna desfăşurare a acestei acţiuni educative, domnului profesor Adorján Attila care ne-a editat şi tipărit afişul şi Darabos Andrea care ne-a proiectat imaginile power-point.
A fost rulat filmul despre viaţa lui Franz Liszt ,,Szerelmi álmok’’ (Visele iubirii).
Au fost prezenţi reprezentanţi mediei locală de la ziarul Hargita Népe şi televiziunea Székely TV.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu