luni, 23 octombrie 2023

O excursie în săptămâna verde a școlii noastre

În 19 octombrie 2023 elevii clasei a XII-a C a Colegiului Național Márton Áron cu dirigintele Borsodi László, însoțiți de mine, am vizitat cetatea Harom din Jigodin. Punctul de întâlnire a fost lângă izvorul de apă minerală din Jigodin-băi. A fost puțin frig. Înainte de pornire la cetate am vorbit despre trecutul locului.

Ieșind din centrul complexului balnear Jigodin-băi am mers pe drumul forestier urmând semnele turistice. Pe drum am vorbit despre legendele din zonă. În pădure frigul nu ne-a deranjat atât de mult. Din când în când am putut vedea o părticică din Depresiunea Ciucului. Chiar am văzut și râul Olt. Lăsând în spatele nostru pârâul Rejtek, în curând am ajuns la ruinele cetății Harom. După ce ne-am urcat pe zidul cetății, am văzut semnele trecutului. Totul a fost acoperit de vegetație. În unele părți am văzut câte o bucățică din pereți. La rămășitele cetății Harom am prezentat istoria locului, am povestit legendele apei minerale și a cetății.


La întoarcere am văzut pe copaci veverițe. Am observat rădăcinile copacilor, ciupercile întâlnite și semnele forestiere. Am admirat și panorama impresionantă. Turul nostru din Săptămâna Verde s-a încheiat la izvorul de apă minerală din Jigodin-băi.


* * *

Istoria trecutului din zonă și legendele spuse de mine au fost povestite cu scopul de a cunoaște valorile locale. Povestirile și legendele strămoșilor noștri sunt foarte prețioase. Caracterul instructiv-educativ al poveștilor este pentru elevi o șansă de a cunoaște și a învăța din problemele apărute în viața omului.



Borbé Levente,
bibliotecar

Niciun comentariu: