luni, 28 octombrie 2024

„Citește mai mult!” – fără hotare - 2024


La 26 octombrie 2024, în orașul Covasna a avut loc din nou „Conferința Citește mai mult! – fără hotare”.

La acest eveniment au participat profesori, pedagogi, bibliotecari și iubitorii de cărți veniți din țară și din Ungaria.

Conferința a fost organizată de către profesoara de limba și literatura maghiară Juhász Zsuzsa din Gimnaziul „Ady Endre” - Debrecen (Ungaria), profesoara de limba și literatura maghiară Molnár Juliánna, și bibliotecara Varga Emese de la „Liceul Kőrösi Csoma Sándor”- Covasna și numeroși voluntari din orașul Covasna și din Ungaria.


Oaspeții au fost încântați de decorația confortabilă de toamnă așezată în sală.

Ideea principală a conferinței a fost îndrăgirea cititului și populizarea cărților nu numai în învățământ. Au fost prezentate metode funcționale încercate de către profesori de limba și literatura maghiară, scriitori, bibliotecari, psihologi și din alte domenii care au contact cu cititul. Cei prezenți au fost implicați în totalitate în program.

Prezentatorii conferinței au accentuat importanța îndrăgirii povestitului și a cititului la toate nivelele de învățământ. Au fost prezentate metode funcționale încercate de către profesori și bibliotecari.

Mesajul conferinței a fost, că merită să lucrăm și să colaborăm pentru a crea o rețea a lecturii. Îndrăgirea cititului este o adevărată misiune, dacă pedagogul sau omul implicat în acest domeniu poate să îndrume cititorul. Profesorii, bibliotecarii și părinții cu demonstrarea cititului ajută pe tineri să găsească posibilitatea și să ajungă cititori interesați de lectură. De aceea este important ca lectura să fie aleasă cu grijă de un mentor. Tinerii și copiii pentru a înțelege ceea ce citesc, trebuie ales textul preferat de ei.

La finalul conferinței și elevii au fost implicați în acest program. Unii au prezentat cărțile alese de ei. Alții au vorbit despre autorii lor preferați.

Ca acord de încheiere a conferinței, cei veniți la acest eveniment au putut vedea un spectacol excelent de la elevii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”. Regizorul piesei a fost profesorul Molnár János. Piesa a fost adaptată din balada Ágnes asszony (Coana Ágnes) scrisă de marele poet maghiar Arany János.


Numai mulțumiri pentru organizarea acestui eveniment.

Borbé Levente,
bibliotecar

 

duminică, 27 octombrie 2024

In memoriam Csiki László

 

Începând cu luna octombrie 2024 în biblioteca Colegiului Național „Márton Áron” a fost realizată o expoziție pentru aniversarea a 80 de ani a poetului, prozatorului, jurnalistului și redactorului maghiar Csiki László.


În expoziție au fost prezentate documente despre viața și opera lui. Au fost incluse și cărți, portrete, citate şi câteva curiozități despre familia și lumea personală a poetului / prozatorului.

Elevii au putut împrumuta cărțile din expoziție. Acestea sunt: Sâmbătă. Scafandrul se întoarce, Bunicul vândut (povestiri), Orașul neștiut, Vitrină și versurile lui din antologii contemporane. Fiecare în limba maghiară. Unele documente au fost aduse din colecția bibliotecarului.



Ca prozator, Csiki László încearcă să arate cititorului înstrăinarea față de pământul său natal incluzând și motive spirituale.

Elementul apărut des în poemele sale este problema existenței, a singurătății și a neliniștii. În versuri apar și elemente despre valoarea limbii materne.

Opera lui Csiki László se caracterizează prin sufletul omenesc care încearcă să iasă din problemele apărute zi de zi. Aceste gânduri sunt exprimate uneori cu elemente grotești. Lucrările sale sunt caracterizate de mai multe genuri literare.

*

Versurile din cărți și expoziție, sau documente de pe internet, dacă e cazul, se pot printa și xeroxa în biblioteca școlii.


 Borbé Levente,

bibliotecar

marți, 22 octombrie 2024

Premiul Nobel pentru Literatură - 2024 - a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang, în vârstă de 53 de ani, „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.

Han Kang şi-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecţia de povestiri „Love of Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât şi povestiri. Printre acestea se remarcă romanul „Your Cold Hands” (2002), în care transpare interesul lui Han Kang pentru artă. Cartea reproduce un manuscris lăsat în urmă de un sculptor dispărut care este obsedat de realizarea unor mulaje din ghips ale corpurilor feminine.

Marea descoperire internaţională a lui Han Kang a venit cu romanul „The Vegetarian”, 2015. Scrisă în trei părţi, cartea portretizează consecinţele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

Lucrările lui Han Kang sunt caracterizate de o dublă expunere a durerii, o corespondenţă între chinul mental şi cel fizic.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice şi seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieţii umane. Ea are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană, este caracterizarea lui Anders Olsson, preşedinte al Comitetului Nobel. (Catinca Doboș)

Sursă / mai departe: https://newsweek.ro/international/premiul-nobel-pentru-literatura-a-fost-acordat-scriitoarei-sud-coreene-han-kang


marți, 15 octombrie 2024

Adunarea generală a Bibliotecarilor Maghiari din România 2024

 
În data de 10-11 octombrie 2024 în localitatea Valea lui Mihai a avut loc adunarea generală anuală a Bibliotecarilor Maghiari din România. Programul a fost organizat de Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari din România și Biblioteca Orășenească „Máté Imre” din Valea lui Mihai. 
 

    Bibliotecarii proveneau din diverse așezări din Transilvania, Ungaria și Serbia. Programul a fost unul bine organizat. În prima zi bibliotecarii s-au întrunit în sala mare a centrului cultural orășenesc din Valea lui Mihai. În a doua zi a conferinței bibliotecarii au fost găzduiți în biblioteca orășenească „Máté Imre” din Valea lui Mihai.

*

    În cele două zile ale conferinței bibliotecarii au încercat să discute problemele apărute în biblioteci, cum sunt: achiziționarea cărților și a documentelor, programele bibliotecare, site-ul reînnoit al asociației și rolul cultural al bibliotecilor moderne.


    În prezentări s-a vorbit despre:
- Váncsa Judit: istoricul bibliotecilor maghiare în România în perioada 1945-2023.
- Dunkler Réka Kinga: colectarea datelor bibliotecilor maghiare din România
- Szőcs Endre, președintele Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România a prezentat site-ul reînnoit al RMKE
- Pancza János a prezentat programul bibliotecar reînnoit - Qulto.
- Juhász Zoltán, directorul Bibliotecii Județene Békés a prezentat bune practici ale bibliotecii în domeniul turismului cultural
- Bednárik Prokec Zita, directorul Bibliotecii Juhász Erzsébet din Topolya, Sârbia, a vorbit despre viața bibliotecilor maghiare în țara amintită.
- Illés Péter, directorul Bibliotecii Csemegi Károly din Csongrád, Ungaria a prezentat acest loc de întâlnire al bibliotecilor din Bazinul Carpatic.
- Problemele bibliotecilor publice – atelier


    Toate aceste discuții au dat roade nu numai în timpul prezentațiilor, dar și mai mult în pauze. Experiențele și opiniile personale cu privire la subiectele relevante au dat șansa de a rezolva sau înlătura problemele apărute.
 

    A fost o conferință bună. Au fost accentuate practicile noi, moderne și eficiente.


    Numai mulțumiri organizatorilor conferinței!
 
 
Foto: Borbé Levente, Szőcs Endre 
Borbé Levente,
Bibliotecar


marți, 1 octombrie 2024

Aniversări, comemorări, octombrie 2024

 

1 – 525 de ani de când s-a stins din viaţă umanistul, filozoful şi medicul italian Marsilio Ficino.


1 – În urmă cu 120 de ani s-a născut scriitorul suedez Ivar Valter Friddel.


2 – În urmă cu 220 de ani s-a născut scriitorul georgian Grigor (Jambakur) Orbeliani.


2 – În urmă cu 155 de ani s-a născut filozoful, scriitorul, juristul şi om politic indian Mahatma Ghandi.


2 –125 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul, ziaristul traducătorul şi om politic român Anton Bacalbaşa.


2 – În urmă cu 120 de ani s-a născut scriitorul, dramaturgul, eseistul şi criticul literar Graham Greene.


2 – 50 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, actorul şi regizorul rus Vasili Makarovici Şuşkin.


3 – În urmă cu 470 de ani s-a născut poetul şi dramaturgul englez Fulke Greville.


3 – În urmă cu 95 de ani s-a născut poetul, scriitorul, traducătorul şi politicianul lituanian Edward (Eduardas) Mieželaitis.


4 –165 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul german Karl Ludwig Johannes Baedeker.


4 – În urmă cu 130 de ani s-a născut scriitorul, poetul şi eseistul suedez Frans Gunnar Bengtsson.


4 – În urmă cu 15 de ani s-a născut romancierul și pădurarul finlandez Veiko Huovinen.


5 – În urmă cu 415 de ani s-a născut poetul şi medicul german Paul Fleming.


5 – 160 de ani de când s-a stins din viaţă dramaturgul, poetul, scriitorul şi politicianul maghiar Madách Imre.


5 – În urmă cu 145 de ani s-a născut poetul, scriitorul, muzicianul şi criticul literar american John Erskine.


6 – În urmă cu 110 de ani s-a născut scriitorul, arheologul, etnograful şi călătorul norvegian Thor Heyerdahl.


6 – 80 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea și dramaturga cehă-germană Ilse Weber.


6 – 80 de ani de când s-a stins din viaţă poetul și romancierul nord-irlandez Ciaran Carson.


7 – 175 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, poetul, criticul literar, jurnalistul şi redactorul american Edgar Allan Poe.


7 – În urmă cu 160 de ani s-a născut povestitorul, scriitorul, etnograful şi jurnalistul ceh Josef Štefan Kubín.


7 – 80 de ani de când s-a stins din viaţă poetul şi traducătorul lituan Vytautas Mačerni.


7 – 10 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul american Zilpha Keatley Snyder.


7 – 10 de ani de când s-a stins din viaţă prozatorul german Siegfried Lenz.


8 – 415 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, filologul, istoricul şi juristul olandez Janus Dousa.


8 – În urmă cu 405 de ani s-a născut scriitorul german Philipp von Zesen.


8 – 270 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi jurnalistul englez Henry Fielding.


8 – În urmă cu 160 de ani s-a născut dramaturgul şi scriitorul sârb Branislav Nušić.


8 – În urmă cu 95 de ani s-a născut poetul şi traducătorul ardelean român Alexandru Andriţoiu.


8 – 85 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, dramaturgul şi poetul român George Mihai Zamfirescu.


9 – În urmă cu 2110 de ani s-a născut istoricul şi om politic roman Caius Sallustius Crispus.


9 – În urmă cu 115 de ani s-a născut poetul, nuvelistul şi romancierul ardelean maghiar Horváth István.


9 – În urmă cu 115 de ani s-a născut scriitorul, psihologul şi criminologul italian Cesare Lombroso.


9 – 25 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul şi diplomatul brazilian João Cabral de Melo Neto.


10 – În urmă cu 200 de ani s-a născut scriitorul şi dramaturgul finlandez de origine suedeză Aleksis Kivi.


11 – În urmă cu 130 de ani s-a născut scriitorul rus Boris Andreevich Pilnyak.


11 – 120 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul şi jurnalistul român Ștefan Petică.


11 – 105 de ani de când s-a stins din viaţă poetul şi scriitorul danez Karl Adolpf Gjellerup.


11 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă poetul şi scriitorul american John Giorno.


12 – În urmă cu 165 de ani s-a născut dramaturgul şi poetul francez Maurice Donnay.


12 – În urmă cu 100 de ani s-a născut scriitorul, poetul şi criticul literar Anatole France (Jacques Anatole François Thibault).


12 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi scenaristul italian Cesare Zavattini.


13 – În urmă cu 170 de ani s-a născut poetul, scriitorul şi avocatul român Mihai (Mihail) D. Cornea.


13 –155 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, poetul, jurnalistul şi criticul literar francez Charles-Augustin de Sainte-Beuve.


13 –30 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, traducătorul și profesorul feroerian Samuel Jacob Sesanus Olsen.


14 – În urmă cu 455 de ani s-a născut poetul italian Giambattista Marino.


14 – 405 de ani de când s-a stins din viaţă poetul şi istoricul englez Samuel Daniel.


14 – În urmă cu 105 de ani s-a născut prozatorul şi publicistul bucovinean român Mircea Şerbănescu.


14 – În urmă cu 90 de ani s-a născut poeta, scriitoarea şi traducătoarea ardelean maghiar Hervay Gizella.


15 – 350 de ani de când s-a stins din viaţă poetul englez Robert Herrick.


15 – În urmă cu 245 de ani s-a născut poetul, oratorul şi om politic suedez Johan Olof Wallin.


15 – În urmă cu 210 de ani s-a născut poetul, nuvelistul şi dramaturgul rus Mihail Jurievici Lermontov.


15 – În urmă cu 180 de ani s-a născut filozoful, poetul, scriitorul şi compozitorul german Friedrich Nietzsche.


15 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă romancierul american Scott O’ Dell.


15 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, eseistul și poetul sârb-maghiar Danilo Kiš.


16 – 45 de ani de când s-a stins din viaţă dramaturgul, poetul şi om politic englez Roger Boyle.


16 – În urmă cu 170 de ani s-a născut poetul, scriitorul şi dramaturgul irlandez Oscar Wilde.


16 – În urmă cu 95 de ani s-a născut scriitorul şi scenaristul bulgar Jordan Radicikov.


16 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul american Walter Farley.


17 – În urmă cu 160 de ani s-a născut scriitorul şi scenaristul englez Elinor (Sutherland) Glyn.


17 – În urmă cu 135 de ani s-a născut scriitorul şi poetul libanez Michail Nu'Aima (Mīḫāʾīl Nuʿayma).


17 – 40 de ani de când s-a stins din viaţă portul, prozatorul și traducătorul moldo-român Emilian Bucov.


18 – În urmă cu 130 de ani s-a născut scriitorul şi nuvelistul maghiar Déry Tibor.


18 – În urmă cu 130 de ani s-a născut scriitorul şi nuvelistul rus Jurij Nikolaevič Tinyanov.


19 – În urmă cu 390 de ani s-a născut poetul, literatorul şi om politic chinez Vang Si-cen (Wang Shizhen).


19 – 285 de ani de când s-a stins din viaţă dramaturgul şi scriitorul portughez Antônio José da Silva.


19 – În urmă cu 125 de ani s-a născut scriitorul, nuvelistul, poetul şi diplomatul guatemalez Miguel Ángel Asturias.


19 – 95 de ani de când s-a stins din viaţă dramaturgul şi poetul român Alexandru Davila.


19 – 40 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul și pictorul belgian-francez Henri Michaux.


19 – 25 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea și dramaturga franceză Nathalie Sarraute.


20 – În urmă cu 470 de ani s-a născut marele poet maghiar Balassi (Balassa) Bálint.


20 – În urmă cu 170 de ani s-a născut poetul francez Arthur Raimbow.


20 – 20 de ani de când s-a stins din viaţă etnograful, scriitorul și pedagogul ardelean maghiar Faragó József.


20 – 20 de ani de când s-a stins din viaţă poetul american Anthony Hecht.


20 – 15 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul și nuvelistul japonez Harada Yasuko.


21 – În urmă cu 220 de ani s-a născut poetul şi dramaturgul venezuelan José Antonio Maitín.


21 – 55 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, poetul și artistul american Jack Kerouac.


21 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea, poeta și traducătoarea finlandeză Aila Meriluoto.


22 – 170 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea, poeta engleză Doris May Lessing.


22 – 165 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul și preotul elvețian Jeremias Gotthelf (Albert Bitzius).


22 – 45 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi călătorul secui-maghiar Jakabos Ödön.


22 – 40 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi poetul kurd Cigerxwîn.


22 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, nuvelistul, artistul și pictorul danez Ole Henrik Laub.


23 – În urmă cu 290 de ani s-a născut scriitorul şi nuvelistul francez Nicolas-Edme Restif de la Bretonne.


23 – În urmă cu 100 de ani s-a născut scriitorul, dramaturgul, publicistul şi pamfletarul român Sergiu Fărcășan (Crișan Făgerașu).


23 – 85 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi dentistul american Zane Grey.


23 – 40 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, eseistul, criticul literar și istoricul de artă Marcell Brion.


24 – În urmă cu 155 de ani s-a născut scriitorul şi poetul islandez Gudmundur Friðjónsson.


24 – 135 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, dramaturgul, scriitorul, bibliotecarul şi om politic francez Émile Augier.


24 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi medicul american Michael Blumlein.


25 – În urmă cu 180 de ani s-a născut scriitorul canadian-francez Joseph Eugène Étienne Marmette.


25 – 100 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul şi redactorul rus Anatoly Tihonovici Gladilin.


25 – 100 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul, sociologul şi om politic turc Mehmed Ziya Gökalp.


25 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul belgian-flamand Gerard Walschap.


26 – 140 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi memorialistul român Ion Codru-Drăgușanu.


26 – 90 de ani de când s-a stins din viaţă poetul şi dramaturgul german Arno Holz.


26 – 60 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea, jurnalista și poeta germană Agnes Miegel.


27 – 350 de ani de când s-a stins din viaţă preotul şi poetul islandez Hallgrímur Pétursson.


27 – În urmă cu 265 de ani s-a născut scriitorul, poetul şi lingvistul maghiar Kazinczy Ferenc.


27 – În urmă cu 110 de ani s-a născut poetul şi scriitorul din Wales Dylan Marlais Thomas.


27 – În urmă cu 85 de ani s-a născut scriitorul, regizorul şi comicul englez John Cleese.


27 – 75 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, eseistul şi traducătorul ceh František Halas.


27 – 60 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, jurnalistul şi om politic german Villi Bredel.


28 – 270 de ani de când s-a stins din viaţă poetul german Friedrich von Hagedorn.


28 – 180 de ani de când s-a stins din viaţă poetul maghiar Kisfaludy Sándor.


28 – În urmă cu 155 de ani s-a născut scriitorul, redactorul şi jurnalistul finlandez Johannes Linnankoski (Vihtori Johan Peltonen).


28 – 55 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi eseistul rus Kornyei Ivanovici Cukovskii.


28 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, jurnalistul, dramaturgul şi poetul algerian Kateb Yacine.


29 –135 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, filozoful şi criticul literar rus Nikolai Gavrilovici Cernisevskii.


29 – În urmă cu 125 de ani s-a născut scriitorul, publicistul şi om politic estonian Juhan Madarik (Johannes Lauristin).


29 – 100 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi dramaturgul american Frances Eliza Hodgson Burnett.


30 – 565 de ani de când s-a stins din viaţă umanistul, traducătorul şi istoricul italian G. F. Poggio Bracciolini.


30 – 25 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul și scenaristul spaniol-galițian Uxío Novoneyra.


30 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă poetul, scriitorul, dramaturgul și scenaristul canadian Bernard Slade.


31 – În urmă cu 510 de ani s-a născut umanistul, istoriograful, cartograful şi medicul austriac Wolfgang Lazius.


31 – În urmă cu 65 de ani s-a născut scriitorul, eseistul şi nuvelistul american Neal Stephenson.