vineri, 26 noiembrie 2010

Sute de carti de valoare, disparute din Biblioteca Teleki

Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, este cea care a alertat poliţia. Inventarul început în anul 2007 a fost finalizat săptămâna aceasta, iar oficialii bibliotecii speră ca autorităţile să facă lumină în dispariţia cărţilor, valoarea prejudiciului provocat nefiind cunoscut deocamdată.

Printr-o scrisoare trimisă autorităţilor şi Bibliotecii Judeţene Mureş şi semnată cu numele Dan Apostol, se atrage atenţia că multe dintre comorile bibliotecii cârmuite de Spilmann Mihály au luat calea exilului.

"Ajutat de bunul său amic Dobos Ferenc, Spilmann ar fi făcut o selecţie pe sprânceană a cărţilor de valoare pe care au decis să le exporte pe filiera ungară spre occident. Dobos Ferenc, apropiat al „Casei Teleki”, se bucură de notorietate în breasla bibliotecarilor din Ungaria şi a vandalizat cu nonşalantă colecţii de carte veche într-un mod similar celui de la Biblioteca Teleki, la Biblioteca Documentară din Sighişoara", se arăta în scrisoarea semnată de Dan Apostol.

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş este una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania, lăcaş al culturii europene din secolele trecute. Cele peste 200.000 de volume constituie o colecţie ştiinţifică cu structura enciclopedică, păstrătoare a multor rarităţi bibliofile.

Directorul Bibliotecii Teleki nu a putut fi contactat.

Link:

http://www.citynews.ro/mures/cultura-23/sute-de-carti-de-valoare-disparute-din-biblioteca-teleki-100308/


Niciun comentariu: