marți, 28 februarie 2012

Ziua internaţională a limbii materne


La 21 februarie 2012 în Liceul Teoretic Márton Áron a fost organizat o expoziţie pe tema „Ziua internaţională a limbii materne”.

Importanţa expoziţiei a fost: cum să ocrotim limba noastră maternă, dar şi celalte limbi vorbite, îndeosebi limbile de pe teritoriul ţării noastre.

Această zi importantă a fost propusă în 1999 de către Bangladesh, şi a fost sărbătorită în întreaga lume în 2000. Prin această serbare reuşită 6000 de limbi au fost recunoscute şi ocrotite oficial.

Limba română este vorbită pe glob de aproape 28 milioane de persoane. Nu este un număr prea mare faţă de celelalte limbi (la modă) vorbite, dar are o importanţă şi o valoare mare.

Expoziţia cuprinde cărţi de limbi, eseuri şi studii despre limba maternă, dar şi câteva monument de limbă (printate). Documentele expuse au fost în limba maghiară pentru că în Liceu marea majoritate a elevilor are ca limbă maternă, maghiara.

Totodată în centrul de documentare şi informare rafturile pentru limbi a accentuat valoarea expoziţiei. În această zi numărul vizitatorilor bibliotecii a crescut mult.

Limba maternă este un tezaur şi trebuie ocrotită de către toată lumea care o vorbeşte. .


Organizatorii expoziţiei:

Borbé Levente bibliotecar

Balázs-Bécsi Enikő documentarist

Niciun comentariu: