marți, 6 martie 2012

Întrunirea regională a bibliotecarilor şcolari la Sfântu-Gheorghe







-->
În ziua de 2 martie la Biblioteca Judeţeană Covasna a avut loc întâlnirea regională a bibliotecarilor şcolari din judeţele Bacău, Braşov, Covasna şi Harghita. Ideea acestei întâlniri remarcabile a fost a gazdelor.
Tema întâlnirii a fost Dezvoltarea competenţelor de lectură a elevilor în bibliotecile şcolare”. Dintre prezentatori numai unul nu a putut veni, Crăciun Mariana din judeţul Harghita. A avut o temă interesantă, dar din păcate s-a îmbolnăvit. În locul ei Egyed Daniela de la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc a fost cea care a prezentat lucrarea sa. A fost o prezentare foarte interesantă şi reuşită. Aici menţionez că colega noastră a avut numai o zi pentru pregătire. Bineînţeles a avut materialul, dar totuşi a făcut totul într-un timp foarte scurt. Tema prezentaţiei sale a fost „Îndrăgirea lecturii în clasa a II-a” , (în Liceul lor există şi clase primare) Proiectul ales a fost o idee bună, dar pentru executarea lui a trebuit multă energie. Totul a început cu implicarea părinţilor. Ei şi-au pregătit copiii pentru prezentarea cărţilor pe care aceştia le-au ales. Bineînţeles, prezentarea cărţilor de către elevi a avut loc în biblioteca şcolii. Din partea bibliotecarei, îndrumătorul programului, a fost un angajament îndrăzneţ, dar munca ei a adus roade. Mulţi elevi din clasele primare s-au apropiat astfel de lectură.

Despre tema Prezentatorilor din judeţele Braşov, Bacău şi Covasna puteţi citi:
* * *
Prezentările au captat atenţia tuturor colegilor din sală. Fiecare prezentare a adus o idee nouă pentru realizarea programelor cât mai bune în bibliotecă. Programul a avut şi un caracter educaţional în care bibliotecarii au putut învăţa unul de la altul.
În trecut vizita în bibliotecă a fost firească. Din păcate în zilele noastre e mai greu să atragi elevii în bibliotecă. Lectura (cartea) pentru elevi nu are prioritate faţă de televiziune sau internet.
Evident, toţi bibliotecarii care au prezentat ideile lor, au vorbit despre metodologia însuşirii lecturii de către elevi. Cu alte cuvinte, cum să atragă elevii să citească mai des şi să-şi aleagă cărţile ei înşişi. Stimularea elevilor în lumea cititului e o muncă în plus pentru bibliotecarii şcolari care îşi îndeplinesc sarcinile de zi cu zi.
Această întâlnire a fost o bună experienţă şi schimbi de idei, ce trebuie să continue neapărat.
Aşteptăm următorul program!
Mulţumiri lui Kiss László şi Alis Pop inspectoare de specialitate, realizatorii acestui program.
Borbé Levente

Niciun comentariu: