miercuri, 4 aprilie 2012

Zi metodică la Odorheiu Secuiesc


Pe 29 martie 2012 a avut loc la Şcoala Generală Móra Ferenc din Odorheiu Secuiesc întrunirea bibliotecarilor din zona Odorheiului la care au fost invitaţi şi colegi din zona Ciucului.

Pentru organizarea cât mai bună a întrunirii colega noastră a fost ajutată de direcţiunea şcolii şi colegi.

Deschiderea acestei zilei metodice a fost înfrumuseţată de elevii din clasele primare a şcolii, care au interpretat câteva cântece din flaut. Această atmosferă plăcută a fost urmată de cuvântarea inspectorului şcolar de limbă şi literatură maghiară Dáné Szilárd. În discursul său, acesta a vorbit despre munca bibliotecarului, care nu este apreciat potrivit, dar e bine să ne realizăm mai departe activităţile propuse cât mai pretenţios.

După deschiderea festivă au urmat prezentaţiile. Prima a fost gazda întrunirii zilei metodice, Barabás Zója. După ce a salutat colegii, a prezentat programele bibliotecii şcolii făcute de ea şi ajutată de colegii ei, printre care au fost organizate maratoane de citire, povestire, recitare etc. Aceste activităţi au fost interpretate cu prezentarea şi rezumarea faptelor reale. Din activitatea prezentată de ea, cu bogată ilustrare, am putut prinde câteva idei noi.

Următorul prezentator a fost Egyed Daniela din Liceul de Artă Nagy István din Miercurea Ciuc. Ea a vorbit despre dezvoltarea competenţelor cititului cu ajutorul părinţilor în clasele mici. Această activitate se desfăşoară de câteva luni în biblioteca şcolii, cu mare succes între elevi şi părinţi. Toată organizarea prietenoasă izvorăşte din aptitudinea empatică a Danielei.

Al treilea am fost eu însumi. Am vorbit despre problemele actuale ale bibliotecii, bineînţeles şi despre biblioteca liceului în care lucrez. În prezentare a fost accentuată specificitatea fiecărei biblioteci şcolare. Aici mă gândesc la cerinţele actuale, profilul şcolii, interesul elevilor şi pretenţia colegilor din unitate. După aceste criterii bibliotecarul trebuie să-şi alcătuiască propria lume în care munca sa va fi mai roditoare.

A urmat Hatos Melinda din Gimnaziul Orbán Balázs Cristuru Secuiesc, care a vorbit despre avantajul Internetului în munca bibliotecară. Aceste posibilităţi splendide uşurează mult activităţile bibliotecarului. Aici putem spune că ajută foarte mult utilizatorul cu informaţii utile despre bibliotecă. Materialul ei a fost prezentat prin siteul şcolii unde găsim destule informaţii şi despre bibliotecă, şi de unde putem obţine multe idei.

Ultimul prezentator a fost Bíró Emese din Şcoala Generală Petőfi Sándor Miercurea Ciuc. Ea a povestit despre succesul activităţile noi organizate în biblioteca şcolii. Acestea s-au bazat pe o seară de citire şi aniversarea scriitorului englez A.A. Milne. La seara de citire părinţii au citit poveşti şi povestiri pentru copii. În „Zilele aniversării scriitorului Milne” elevii au citit cartea Ursuleţul Winnie Pooh. Bibliotecara şi ceilalţi organizatori ai programului au „redactat” o mică carte din „versurile ursuleţului Winnie Pooh” şi versurile scrise de elevi despre ursuleţul îndrăgit de ei.

După prezentaţii bibliotecarii au evaluat câteva jurnale de lectură făcute de elevii claselor I-IV. După evaluare a început o discuţie spontană despre cele auzite, despre problemele actuale ale bibliotecilor şcolare şi posibilităţi de rezolvare ale acestora.

La cuvântarea finală a zilei metodice, ca organizator, am spus (şi în numele colegei Barabás Zója), că în mod deosebit am apreciat interesul participanţilor faţă de această întrunire.


Borbé Levente

Bibliotecarul Liceului Teoretic Márton Áron


Niciun comentariu: