marți, 22 mai 2012

Lansarea cărţii de Legende în Ţinutul Secuiesc la liceul nostru


      În cadrul zilelor şcolii noastre a fost invitat la liceul nostru Fazakas Szabolcs, care a lansat cartea Legendele Ţinutului Secuiesc, redactat de el însuşi. Este prima lansare a acestei cărţi.


 
Prezentarea cărţii a avut loc în aula liceului nostru, unde sala a fost plină de elevi şi profesori interesaţi în această temă. Directoarea adjunctă Juhász-András Réka a salutat redactorul, după care a urmat lansarea cărţii. Szabolcs a vorbit despre importanţa legendelor în secuime.  Legendele îmbrăcate în poveşti şi povestiri au o valoare mare, vorbesc despre trecutul istoric al Ţinutului Secuiesc. A atras atenţia la valorile culturale ale acestui popor, care trebuie răspândite.
            În a doua parte a programului Szabolcs a prezentat munca care a dus la realizarea acestei cărţi valoroase. Un şir de colegi voluntari, toţi din Ţinutul Secuiesc, a acceptat această muncă. Realizarea lor a suprimat toate „lipsurile” până în prezent. Au reuşit să realizeze mult mai mult decât au avut iniţial în proiectul lor. Acum putem vorbi de harta legendelor Ţinutului Secuiesc, de harta valorilor culturale ale Ţinutului Secuiesc, şi bineînţeles cartea în care sunt colecţionate mai mult de 150 de legende din acest ţinut. În continuare va apărea şi varianta animată a legendelor! În viitor sunt planificate mai multe proiecte care îmbogăţesc aceste valori. Aceste legende au o popularitate mare în rândul maghiarilor de pretutindeni. Traducerea cărţii în limba română şi engleză a început deja. 



Borbé Levente bibliotecar
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarist
Liceul Teoretic Márton Áron, Miercurea Ciuc


Niciun comentariu: