luni, 29 octombrie 2012

Luna Internaţională a Bibliotecilor şcolare la liceul nostru - 2012 -

-->
Aniversarea polihistorului şcolii  Imets Fülöp Jákó

            Sloganul Lunii Internaţionale a Bibliotecilor şcolare în anul 2012 este „Cheia către trecut, prezent şi viitor”. Pentru a rămâne fideli acestui slogan, tema aleasă a fost prezentarea omului de ştiinţă, organizatorului, istoricului şi scriitorului şcolii noastre Imets Fülöp Jákó. Acest om energic, dinamic a redactat primele anuare ale gimnaziului între 1871-1891. În anul 1877 a înfiinţat biblioteca de împrumut, mai ales pentru elevii şcolii. A reorganizat laboratoarele şcolii şi a elaborat regulamentul instituţiei. A activat ca scriitor, poet, traducător şi ca istoric. Încă în viaţa lui au a fost publicate mai multe lucrări.

            În acest an sărbătorim 175 de ani (12 noiembrie) de la naşterea, şi 100 de ani (21 octombrie) de la moartea sa. Cu acest prilej am organizat cu colega mea documentaristă comemorarea lui. În bibliotecă au fost mai multe prezentări intitulate „Istoria bibliotecii noastre” cu accentuarea activităţii exemplare a lui Imets Fülöp Jákó.


            O mică parte din activitate a fost înregistrată în timpul serbării reînnoirii şcolii noastre (filmul este în limba maghiară):
            Acestor evenimente i-a fost adăugată o expoziţie interactivă din activitatea polihistorului Imets Fülöp Jákó, unde cei interesaţi au putut pune întrebări din tema respectivă. Scopul organizării acestui eveniment a fost crearea bunei dispoziţii la locul de muncă. Avem ce învăţa de la înaintaşii noştri, ca să putem lucra mai bine acum şi să avem un viitor mai bun. 


Pictura portretului Imets Fülöp Jákó se găseşte în muzeul şcolii .
Borbé Levente
bibliotecar
 

Niciun comentariu: