miercuri, 12 iunie 2013

Revista TERMÉSZET VILÁGA în Transilvania


Foto: Bedő György

În 5 iunie 2013 începând cu ora 18.00, a avut loc în aula Bibliotecii Judeţene Harghita Kájoni János prezentarea revistei Természet Világa (Lumea Naturii) din Budapesta. Această revistă este una dintre cele mai vechi gazete de cunoştinţe în domeniul ştiinţelor naturii din lume.
Foto: Bedő György
Cu acest prilej Staar Gyula, actualul redactor-şef a vorbit despre  cei 144 de ani de existenţă a revistei. În revistă au publicat cei mai renumiţi oameni de ştiinţă maghiari din întreaga lume.
După redactorul Staar Gyula matematicianul Weszely Tibor a accentuat importanţa revistei în rândul maghiarimii de pe glob.
În final matematicianul Oláh-Gál Róbert a povestit despre matematicienii maghiari celebri Bolyai Farkas şi Bolyai János. În revista Természet Világa au apărut mai multe articole şi un număr  special despre cei doi oameni de ştiinţă de renume mondială.
După prezentări Biblioteca Kájoni János a primit de la oaspeţi din donaţia lui Forgách Béla exemplarele din cei 40 de ani de serie ai revistei.
 
Foto: Balázs-Bécsi Enikő

La 6 iunie redactorul şef al revistei Természet Világa, Staar Gyula cu soţia sa şi cu matematicianul Oláh Gál Robert a vizitat biblioteca noastră, unde a putut vedea câteva exemplare din publicaţie încă din 1890. Această vizită pentru ei a însemnat o experienţă bună care a fost reciprocă. Cel mai mult i-au captivat cărţile vechi ale liceului nostru.
Foto: Balázs-Bécsi Enikő
 
Borbé Levente
 

Niciun comentariu: