miercuri, 25 septembrie 2013

Completarea anuală a manualelor şcolare



Problematica manualelor şcolare nu a fost rezolvată nici în anul precedent. E drept, că în anul acesta şcolile au primit mai multe manuale pentru completare, dar nu a fost suficient. După elanul din anul 2004 distribuirea manualelor şcolare noi până azi a încetinit treptat. Durata de folosinţă a unui manual este de 4-5 (patru-cinci) ani. La noi marea majoritate a manualelor a expirat aproape de trei ori. Din păcate la multe din manualele rămase scoarţele nu mai există şi sunt în stare uzate fizic şi moral.
Nici măcar la clasa întâi (1) nu au primit toţi elevii manuale noi. În clasele II-X completarea manualelor şcolare nu a fost una reuşită.
Clasele XI-XII nu primesc manuale gratis din anul 2001. Dacă sunt norocoşi, de la câţiva donatori primesc câte ceva.
Situaţia manualelor de limbă străină e mai gravă, deoarece temele, exerciţiile din ele sunt rezolvate. Dacă elevii au scris cu creion în aceste cărţi, şi după aceea s-a şters, urma creionul se vede clar... Nu se poate învăţa din ele cum trebuie.
În anii precedenţi a fucţionat recartarea manualelor şcolare între şcoli. Însă încet-încet nici măcar această recartare nu este suficentă. Singura soluţie ar fi înlocuirea manualelor vechi cu unele noi.  

Borbé Levente
Responsabil de manuale
 L.M.A. M-Ciuc


Niciun comentariu: