miercuri, 3 decembrie 2014

Prezentări despre ocrotirea naturii în „Márton Áron”




În perioada 24-30 noiembrie s-a desfăşurat a XV-a ediţie a „Festivalului Naţional al Şanselor Tale” şi în centrul de documentare şi informare în Liceul Teoretic Márton Áron. 

            Tema programului a fost: „În apărarea mediului înconjurător”. Nu a fost grea această alegere a temei fiindcă ocrotirea naturii este una dintre cele mai actuale probleme ale omenirii. Acestă educaţie nonformală a fost organizată pentru elevi, dar au participat profesori şi alţi angajaţi ai liceului.

            Din cauza locului mai îngust, ca organizator al acestui program, cu profesoara de geografie Antal Beáta invitată la acest eveniment, am decis să facem mai multe prezentări.  Programul a fost planificat de trei ori la sfârşitul lunii noiembrie, dar succesul lui a continuat. Programele derulate s-au înmulţit de la 3 la 7 ori.  Antal Beáta, profesoara de geografie, referentul activităţii a stimulat foarte bine interesul elevilor faţă de acest program. După prelungirea programului elevii participanţi la aceste activităţi au fost peste 220 de inşi.

            Una dintre cele şapte programe amintite s-a desfăşurat  în totalitate cu prezentarea mea. Activitatea a fost sprijinită de prezentări anterioare. Elevii au venit de la Liceul Romano-Catolic „Segítő Mária” cu profesoara de istorie Zöld Ildikó.

            Fiecare activitate s-a desfăsurat cu introducerea generală despre situaţia naturii de pe Glob în trecut şi în viitor. Această mică prezentare a fost întregită cu  observaţiile profesoarei de geografie, specialistă în domeniu. După introducere profesoara a vorbit despre posibilităţile existente pentru ocrotirea naturii, ca omenirea să aibă un viitor mai frumos pe acest pământ fragil. Prezentarea a fost urmată de un film despre problemele cauzate de oameni în natura mamă. Tematica filmelor a fost selectată în aşa fel încât de fiecare dată proiectarea să deruleze altă temă, dar concluzia finală să rămână aceeaşi. Adică rolul principal al omului în poluarea pământului să fie accentuat. Catastrofele naturale să dea cât mai mult de gîndit elevilor prezenţi în sală. După film a urmat dezbaterea temei de către elevi cu ajutorul profesoarei, şi a continuat în sălile de clasă la ora de geografie. Acţiunea a fost una de bună practică pentru stimularea elevilor în această temă, dar a fost o educaţie profesională pentru completarea studiului în tema protecţiei mediului.

            Tematica filmelor a fost: Scurgerea de cianură în râul Tisa,  poluarea atmosferică în mediul urban, catastrofă ecologică: Lacul Aral, despre dispariţia stratului de ozon, produse / preparate solide şi lichide, şi alte materiale chimice care poluează mediul înconjurător, şi distruge sănătatea omului.


            Proiectul-program a fost mai atrăgător cu expoziţia de cărţi despre protecţia mediului. A fost ajutat şi cu afişe, pancarte, foi volante şi cu informaţii primite de pe Internet.

            Mulţumesc mult colegilor Gyarmati Dénes informatician şi Balázs-Bécsi Enikő bibliotecar de onoare, pentru ajutorul dat în timpul activităţilor.
Borbé Levente,
bibliotecar la Liceul Teoretic Márton Áron,
Miercurea Ciuc

Niciun comentariu: