miercuri, 15 aprilie 2015

Program interactiv în biblioteca liceului, numit Comorile Ţinutului Secuiesc


      

În biblioteca liceului în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun” a fost găzduit un program interactiv numit Comorile Ţinutului Secuiesc


 
Activitatea a fost organizată la 9 aprilie 2015 între orele 11-13. La acest eveniment în marea majoritate au participat elevii claselor a IX-a dar au venit şi elevi din clasele a XI-a.

SCOPUL PROGRAMULUI a fost cunoaşterea cât mai bună de către elevi a valorilor culturale şi mediului înconjurător din Ţinutul Secuiesc. 


 
După primirea „musafirilor” în mica mea introducere am prezentat un mic rezumat despre Ţinutul Secuiesc. Apoi am vorbit despre originea secuimii, aşezarea definitivă a acestora în estul arcului Carpatic al Transilvaniei şi despre organizarea scaunelor secuieşti. Pe urmă am enumerat câteva personaltăţi de renume din secuime, de care poate fi mândră cultura maghiară şi universală şi urmaşii acestui popor.



Programul a continuat cu activitatea profesoarei de geografie a liceului Antal Beáta care a prezentat geografia fizică a zonei: reliful, clima, apele, vegetaţia (flora şi fauna). Profesoara a vorbit despre importanţa munţilor vulcanici care străbat acest teritoriu. Mai departe a accentuat bogăţia apelor minerale, a vorbit despre sare, despre păduri şi alte valori naturale. În mod deosebit au fost amintite parcuri şi rezervaţii naturale cu valori locale, naţionale şi internaţionale. După care au fost prezentate cele mai rare specii de plante şi animale din regiunea Ţinutului Secuiesc.



După prezentarea reliefului şi faunei sălbatice am vorbit despre nenumeratele posibilităţi turistice ale regiunii. Una dintre cele amintite a fost „Drumul Apelor minerale”. Cu profesoara de geografie am atras atenţia elevilor la importanţa valorilor culturale ale artei populare secuieşti, la arhitectura locală, bisericile cetăţi, castele, conace, poarta secuiască şi alte valori ale lumii spirituale şi intelectuale, culturale secuieşti ca: legende, povestiri fabuloase, balade, cântece populare şi povestiri populare. În final am vorbit despre gastronomia secuiască.



Prezentarea a fost întregită cu câteva filme în temă, şi înfrumuseţată cu albume, cărţi din domeniu care au atras atenţia elevilor. Elevii au contribuit cu întrebări şi comentarii interesante la această prezentare, participând foarte activ la acest evenimet. Au înţeles importanţa programului. 




 
Actvitatea a fost încheiată cu o gustare din prăjituri secuieşti (şi colac secuiesc) şi apă minerală naturală adusă din fântâna de lângă Cioboteni.
Elevii au simţit ospitalitatea secuiască creată de noi.



*

Rolul acestei scurte călătorii în lumea secuiască a fost trezirea interesului elevilor faţă de valorile naturale ale regiunii şi ale culturii tradiţionale moştenite.



Acest program a fost organizat de mine şi profesoara de geografie Antal Beáta. Pentru buna desfăţurare a acestui program am fost ajutaţi de colega mea administratoare Balázs-Bécsi Enikő.

Borbé Levente,
bibliotecar
Liceul Teoretic Márton Áron, M-Ciuc



Niciun comentariu: