joi, 28 ianuarie 2016

Ziua Culturii Maghiare în Colegiul Nostru




La data de 22 ianuarie 2016 la Colegiul Naţional Márton Áron a fost sărbătorită Ziua Culturii Maghiare. 

Tema programului au fost doi intelectuali de renume din cultura maghiară transilvăneană: scriitorul, dramaturgul, eseistul şi traducătorul Deák Tamás, precum şi dirijorul, compozitorul, muzicianul, profesorul de muzică Nagy István. Cei doi oameni de cultură prima dată s-au întâlnit în capitala culturii Transilvaniei, Cluj Napoca. În timp scurt au devenit prieteni. Ei s-au înţeles mai bine în limba muzicii.
În prima parte a serbării au fost prezentate căteva studii din viaţa şi activitatea scriitorului Deák Tamás de către profesorii şcolii: Varga László director şi profesor de geografie, Orbán Zsolt profesor de istorie, Kolozsváry Katalin profesor de limbă engleză şi Tódor Imre profesor de filozofie. Prima parte a programului a luat sfârşit cu câteva momente din piesa Manevră militară a lui Deák Tamás. Scena din piesă a fost redactată de către profesorul de limbă şi literatură maghiară Boldizsar Ágoston. În piesă au jucat elevii şcolii.

După o scurtă pauză a urmat prezentarea muzicianului Nagy István. Ca introducere a cântat Corul Lux Aurumque. A jucat la flaut Boros Andrea, eleva şcolii noastre din clasa a X -a D.
Corul a fost urmat de prezentările din viaţa şi activitatea muzicianului Nagy István: capelmaistrul, profesorul de muzică Köllő Ferenc şi profesorul de limbă şi literatură maghiară Borsodi László, care a citit scrisoarea tatălui său, B.L., profesor de biologie, despre experienţa trăită cu dirijorul Nagy István.
Penultimul moment a fost Corul şcolii dirijat de către profesorul de muzică Csiszér István.
La sfârşitul serbării a fost dezvelită placa comemorativă a lui Nagy István, care a fost elevul şcolii noastre.

Aceste momente omagiale reuşite au fost organizate de către directorul şcolii, Varga László. Mulţumiri şi celor care au participat la buna desfăşurare a evenimentului.

Pentru mine personal a fost o bucurie să particip în adunarea şi culegerea documentelor. Cu directorul Varga László am făcut şi o expoziţie despre cei doi oameni de cultură. Expoziţia se poate vedea până la sfârşitul anului şcolar.
Borbé Levente,
bibliotecar

Niciun comentariu: