vineri, 22 aprilie 2016

Activitatea culturală a franciscanilor în Transilvania


Organizator: KOVÁCS ZSUZSA – Grupul Şcolar de Construcţii „Kós Károly”, Miercurea Ciuc
Coorganizator şi referent: BORBÉ LEVENTE – Colegiul Naţional „Márton Áron”, Miercurea Ciuc
Persoana care a sprijinit programul: Balázs-Bécsi Enikő - Colegiul Naţional „Márton Áron”, Miercurea Ciuc
Îndrumătorul grupului: Kovács Zsuzsa
Grup: Clasa a IX-a din Grupul Şcolar de Construcţii „Kós Károly”, Miercurea Ciuc

Programul a început cu istoria franciscanilor de la începuturi până azi, inclusiv viaţa exemplară a lui Francisc de Assisi. După călăuzirea generală în timp, elevii au făcut cunoştinţă cu activitatea culturală a franciscanilor pe teritoriul Transilvaniei, accentuată în mod deosebit cu viaţa de zi cu zi a ordinii franciscane în Şumuleu Ciuc.
A fost vorba de punctul culminant al activităţii lor, ca: înfiinţarea gimnaziului, a bibliotecii sau a tipografiei. Cele trei instituţii au pus baza învăţământului în această regiune.
Au fost amintite nume remarcabile care au stăruit lumea creştină culturală din Ciuc: Kájoni János, Bándi Vazul, Imecs Fülöp Jákó, Kristó András, Miklós József etc.
La finalul programului elevii au făcut cunoştinţă cu perioada comunistă, viaţa actuală a franciscanilor şi a şcolii cu biblioteca şcolară înfiinţată de ei.




În timpul programului elevii au vizitat clădirea gimnaziului cu tablouri expuse pe pereţi, sala festivă, terenul de sport şi biblioteca şcolară. Cel mai mult le-au plăcut documentele vechi ale bibliotecii.
Elevii au primit cadou cărţi de literatură maghiară de valoare.




Programul a fost „însoţit” de o expoziţie remarcabilă despre franciscani (fotografii, cărţi, anuare, ziare, broşuri şi alte documente)

Borbé Levente,
bibliotecar

Niciun comentariu: