luni, 25 iulie 2016

AUTORUL „ARMONIEI CELESTE”, scriitorul ungar Péter Esterházy, S-A STINS DIN VIAŢĂ

Péter Esterházy, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani din Ungaria, a murit, aseară, 14 iulie 2016, la vârsa de 66 de ani, în urma unui cancer la pancreas, potrivit anunțului familiei scriitorului, informează „The New York Times”.
Esterházy spusese anul trecut că are cancer la pancreas. Familia acestuia a anunţat decesul prin intermediul Editurii Magveto, informează Mediafax.
Avea şase ani la Revoluţia Ungară. Copilăria şi-a trăit-o în condiţii mizere
Péter Esterházy s-a născut în Budapesta pe 14 aprilie 1950. După ce comuniştii au preluat puterea în 1948, familia Esterházy a fost deposedată de bunuri şi proprietăţi şi deportată, în 1951, într-un sat obscur, unde a trăit în condiţii mizere. Ca majoritatea aristocraţilor din Ungaria, părinţii săi puteau părăsi ţară în timpul revoluţiei din 1956, dar au rămas, cu cei patru copii, la Budapesta.
De la religie la matematică. Şi, în final, la literatură... celestă
Péter Esterházy a urmat o şcoală postliceală de religie – una dintre puţinele şcoli ecleziastice care nu au fost închise. Între 1969 și 1974 a studiat matematică la Universitatea „Eotvos Lorand“, din Budapesta. Între 1974 și 1978 a lucrat că administrator de sistem la Departamentul de Procesare a Datelor din cadrul Ministerului Industriilor, apoi s-a dedicat în întregime literaturii, trăind că scriitor independent. Primele sale scrieri literare au fost publicate în reviste de specialitate în 1974. Cea mai cunoscută carte a lui Esterházy este „Harmonia caelestis” (2000), o relatare semiautobiografică a istoriei familiei sale cu rădăcini aristocrate. Cu o acțiune plastă în momente-cheie și întâmplări din istoria Europei și a Ungariei, cartea este o cronică a declinului civilizației occidentale.
Esterházy a fost foarte popular în Germania
Cărţile sale au fost traduse în 20 de limbi şi au obţinut un număr impresionant de premii, printre care Premiul Naţional al Austriei pentru Literatură Europeană (1999), Premiul Literaturii Maghiare (2001), Premiul Herder (2002). Esterházy a fost foarte popular în Gemania și a primit Premiul Kossuth, cea mai înaltă distincție culturală, în anul 1996. În urma lui Péter Esterházy au rămas soția sa, Margit, și patru copii.



Niciun comentariu: