marți, 9 mai 2017

Istoria clădirii Gimnaziului



Organizator, Îndrumătorul grupului: Csonta Noémi
Coorganizator-coordonator si referent: Borbé Levente
Participanti: Elevii Grupului Şcolar de Construcţii Kós Károly


La 4 mai 2017 Colegiul Naţional Márton Áron din Miercurea Ciuc a primit musafiri veniţi din Grupul Şcolar de Construcţii Kós Károly, tot din oraş. Îndrumătorul grupului a sosit cu o clasă de viitori arhitecţi.

După o scurtă prezentare, am povestit despre activitatea franciscanilor în zona Ciucului de la începuturi până în prezent. Am pus un accent deosebit la înfiinţarea şi viaţa gimnaziului, la tiparul Johannes Kájoni, şi la biblioteca şcolară. Am vorbit şi despre mutarea instituţiei din Şumuleu Ciuc în actuala clădire din oraş, despre războaie mondiale, şi ideologia demagogică comunismului care au afectat mult gimnaziul nostru.


După prezentarea istorică am discutat cu elevii musafiri despre construcţia, stilul, şi ornamentele folosite pentru decorarea clădirii.


În final elevii au putut vedea documente preţioase ale bibliotecii, sala festivă, o clasă modernă bine dotată cu echipamente şcolare şi terenul de sport. 


Elevii au fost învrăjiţi de cele văzute. “Palatul de şcoală” unde au învăţat şi strămoşii lor a fost o lume plină de energie culturală în urma căreia se poate porni la drum...

Borbé Levente,
bibliotecar,
Colegiul Naţional Márton Áron, Miercurea-Ciuc

Niciun comentariu: