joi, 15 martie 2018

Sărbătoarea izbucnirii revoluţiei din 1848



La 15 martie şcoala noastră a sărbătorit izbucnirea revoluţiei maghiare de la Budapesta din 1848. Organizatorii acestui program au fost profesorii, elevii şi bibliotecarul colegiului.



La comemorare am pregătit o expoziţie de cărţi, ilustraţii, documente, steag etc. legate de acest eveniment.


Expoziţia a fost „întregită” cu un scurt istoric scris de mine, despre participarea profesorilor şi elevilor la revoluţia din 1848 şi despre tipografia lui Kájoni János în timpul revoluţiei.
Tipografia lui Kájoni János în timpul revoluţiei
În anul 1675 Kájoni János, la Şumuleu Ciuc a întemeiat prima tipografie din Ţinutul Secuiesc. Tipografia înfiinţată a funcţionat timp de secole, editând în special lucrări cu caracter religios şi manuale şcolare.
Tipografia a continuat să funcţioneze şi în perioada revoluţiei din 1848-1849 în sediul din Şumuleu Ciuc. A fost ocupată de către revoluţionarii din Ciuc, printre care se aflau numeroşi profesori şi elevi ai gimnaziului. La 1849 aici a fost tipărit ziarul revoluţionar Hadi Lap („Foaie de luptă”), care a fost considerat primul cotidian, ziarul popular revoluţionar al secuimii, redactat de Sándor Bíró. Primul număr al săptămânarului a văzut lumina zilei la 27 mai 1849, în prima zi a Rusaliilor din acel an, iar ultimul număr cunoscut, al nouălea, poartă data de 16 iulie 1849. Gazeta era redactată de obicei noaptea. În această perioadă a avut un rol important în activitatea de informare a populaţiei şi armatei privind evenimentele de pe frontul de luptă sau cele ale politicii externe. După înfrângerea revoluţiei franciscanii au fost pedepsiţi de autorităţile austriece, presa tipografică a fost confiscată. Ştirile apărute în Hadi Lap, constituie un izvor important de cunoaştere a evenimentelor locale petrecute în 1849. Foarte puţine exemplare ale gazetei Hadi Lap au fost păstrate până astăzi.
Bibliografie
  1. Antal Imre: „Tisztesség adassék”- Lapok a csíkszeredai Római Katolikus Főgimnázium történetéből. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 1994
  2. Bándi Vazul: A csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium története. Csíkszereda, 1895?
  3. Boros Fortunát: Csíksomlyó a kegyhely. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 1994
  4. Sávai János: A csíksomlyói és a kantai iskola története. Ferences nyomda és Könyvkiadó, Szeged, 1997.
  5. Anuarele gimnaziului din: 1873 editat la Târgu-Mureş, 1941-1942, 1943-1944, 2005-2006, editate la Miercurea Ciuc.

Borbé Levente
Bibliotecar,
Colegiul Naţional Árton Áron, Miercurea Ciuc 
 

Niciun comentariu: