miercuri, 4 septembrie 2019

Conferinţa bibliotecarilor maghiari din Bazinul Carpatic


La 30-31 august 2019 a avut loc în Odorheiu Secuiesc conferinţa bibliotecarilor maghiari din Bazinul Carpatic.
Tema conferinţei a rămas ca în anul trecut: „Biblioteca în viitor”.
Programul primei zile a fost ținut la primăria oraşului. În prezentări a fost vorba despre modernizarea bibliotecilor, despre activități noi eficace și operative.
Koreny Ágnes de la „Biblioteca Szabó Ervin” din Budapesta a vorbit despre spațiile colective de calitate a bibliotecilor moderne.
Marosvásárhelyi Adrienn de la „Biblioteca Universitară Documentară” din Pécs a accentuat importanța pedagogiei dramatice folosite și în bibliotecă. Această practică este o posibilitate nouă pentru programele organizate în spațiile noi ale bibliotecii.
Prezentările au fost continuate de Lotta Muurinen de la „Biblioteca Centrală Oodi” din Helsinki (Oodi Helsingin keskustakirjasto). Lotta Muurien ne-a călăuzit prin bibliotecile Finlandeze. A prezentat detaliat această bibliotecă modernă, care a căștigat în anul precedent „Cea mai bună bibliotecă a anului 2019”. 
Ultima prezentare a fost din „Biblioteca Județeană Békés” din Ungaria. Juhász Zoltán și Kertész Zoltán au demonstrat cele două programe noi în această bibliotecă numite Kollabor și Digilabor. În programe sunt formate mai multe spații unde bibliotecarii împreună cu pedagogii din oraș realizează programele noi. 
Conferinţa primei zile a fost încheiată cu programe derulate în „Biblioteca Orăşenească din Odorheiu-Secuiesc”. Musafirii au ales din programe prezentate de bibliotecarii acestei biblioteci câteva activități de experimente fizice, tehnica origami, tehnica tipăririi cărților, planetariul digital, filmele 3D etc.
*
A doua zi a început cu discutarea prezentărilor celor auzite și văzute. Fiecare participant a ales din temele mai interesante pentru el. După schimbări de experienţe a urmat adunarea generală a „Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România”. Iar musafirii străini au fost ghidați în orașul Odorheiu-Secuiesc.

Activităţile oferite pentru bibliotecari a continuat până seara. Bibliotecarii au putut alege din programele de excursii şi din „Seara Cărţilor Deschise”.
* * *
Participanţii bibliotecari şcolari în conferinţă:
1. Barabás Zója – Odorheiu Secuiesc
2. Borbé Levente – Miercurea Ciuc
3. Dunkler Réka-Kinga – Odorheiu Secuiesc
4. Foreiter Csilla - Sfântu Gheorghe
5. Kelemen Rebeka - Praid
6. Lakatos Tamás (şi biblitecar comunal) - Casin
7. Kiss Károly – Sfântu Gheorghe
Foto: Borbé Levente și Szabó Károly
Borbé Levente

Niciun comentariu: