luni, 19 octombrie 2020

Călătorie didactică pe Internet a bibliotecarilor și pedagogilor școlari

 În 16-17 octombrie 2020 a fost realizat un curs online pentru bibliotecari școlari și responsabili de bibliotecă școlară. Tema cursului a fost: Activitatea online a bibliotecarilor școlari. Scopul activității a fost dezvoltarea competențelor metodice online a bibliotecarilor școlari. Cu alte cuvinte, cursanții să fie capabili să deruleze cu ușurință activități online legate de informațiile pedagogice utile pentru elevi și profesori.

Am început cursul cu o scurtă istorie a activității online. După care am continuat cu actualitatea activității online. Am accentuat importanța aplicării activității online în biblioteca școlară și formarea bibliotecarilor-dascălilor implicați în acest domeniu. Am prezentat avantajele activității bibliotecare în platforma online, după care, cu participanții cursului am creat un plan de căutare online după o temă selectată. În final am încercat să realizăm o platformă informativă comună (yahoogroups, facebook, blog, jurnal informativ online etc.)


În acest timp participanții au reușit să însușească tehnica căutării documentelor de pe internet (cuvinte cheie), au fost capabili să structureze și aranjeze ofertele de cărți și documente online, au avut idei de a îndruma elevii în căutări online, au fost capabili de rezolvarea cererii utilizatorilor în spațiile online. Bibliotecarii și responsabilii bibliotecilor școlare în continuare să poată colabora online cu ajutorul spațiului bibliotecar informativ comun.

Programul a fost derulat sincron-asincron parțial, cu probe practice, cu prezentarea realizării cursanților și în final cu un test feedback.


Organizatorii acestui curs online au fost din Casa Corpului Didactic „Csutak Vilmos” din Sfântu Gheorghe: directoarea instituției - Barabás Andrea, profesorul metodist - Babos László, informaticianul Turoczki János și nu în ultimul rând bibliotecara-metodistă László Emese.

Merită mulțumiri copiii mei și elevii din Colegiul Național „Márton Áron”. Cu ajutorul lor am informat despre preocupările acestei generații, și am putut aplica metodele didactice mai „acceptabile” pentru ei.

Participanții cursului:

  • învățătorii László Gabriella și Simon Orsolya din Aita Mare,

  • bibliotecarii Albert Melinda și Farmos Éva din Baraolt,

  • bibliotecara Varga Emese din Covasna,

  • bibliotecara Pálkó Erika din Ghelnița,

  • învățătoarea Szőcs Éva-Zsuzsánna din Ojdula,

  • bibliotecarii Forreiter Csilla-Éva, Jakab Anna-Mária-Zsófia, Kiss Réka, László Emese, Mákszem Olga, Török Julianna, și Kiss Károly profesor și bibliotecar din Sfântu-Gheorghe,

  • bibliotecarii Balogh Zsuzsánna, Becher Ibolya Terézia, Beleuță Zita-Mária, Dezső Ildikó, Vikol Márta și profesoara Dezső Beáta-Katalin din Târgu-Secuiesc,

  • bibliotecara Gábor Anna-Mária din Zăbala.


Foto: Kovács Zsuzsa și Forreiter Csilla

Formatorul cursului:

Borbé Levente,

bibliotecarul Colegiului Național „Márton Áron”

Miercurea Ciuc



Niciun comentariu: