marți, 30 august 2022

Conferinţa bibliotecarilor maghiari din Bazinul Carpatic - 2022

La 25-26 august 2022 a avut loc în Odorheiu Secuiesc conferinţa bibliotecarilor maghiari din Bazinul Carpatic. Serviciile atrăgătoare pentru utilizatorii bibliotecii.


Tema conferinţei a rămas ca în anul trecut: „Biblioteca în viitor”.

Programul primei zile a fost ținut la primăria oraşului. În prezentări, ca și în anii precedenți, a fost vorba despre modernizarea bibliotecilor, despre activități noi eficace și operative.

Farkas Levente, fondatorul școlii individuale marketingiskola.ro a vorbit despre posibilitățile marketingului în bibliotecile moderne. A accentuat importanța calității serviciilor oferite pentru utilizatori.


Németh Szilvia, de la Biblioteca „Vörösmarty Mihály” din Székesfehérvár, Ungaria a prezentat biblioteca lor. A accentuat importanța posibilităților noi pentru programe organizate pentru copii în spațiile bibliotecii.


Prezentările au fost continuate de Konstantina Martzoukou de la „Universitatea Robert Gordon” din Aberdeen (Scoția). Konstantina Martzoukou a prezentat detaliat munca ei, care este focusată pe cultura digitală. Mai precis, cum pot apăra copiii în sine în lumea digitală.



Ultima prezentare a fost din Odorheiu Secuiesc. Profesoara de limbă și literatură maghiară, redactoare de manuale și scriitoare Szász-Mihálykó Mária a vorbit despre elevii în poarta provocării lumii cititului versus internetului. E o perioadă grea atât pentru copii dar și pentru profesori. Cititul a intrat într-o nouă dimensiune.



Conferinţa primei zile a fost încheiată cu programe derulate în Biblioteca „Orăşenească din Odorheiu-Secuiesc”. Musafirii au ales din programe prezentate de bibliotecarii acestei biblioteci câteva activități moderne și populare în rândul utilizatorilor.

*

A doua zi a început cu discutarea prezentărilor celor auzite și văzute. Fiecare participant a ales din temele mai interesante pentru el. După schimburi de experienţe a urmat program liber, iar musafirii străini au fost ghidați prin orașul Odorheiu-Secuiesc.


Activităţile oferite pentru bibliotecari a continuat până seara. Bibliotecarii au putut alege din programele de excursii şi din „Seara Cărţilor Deschise”.


* * *

Participanţii bibliotecari şcolari la conferinţă:

1. Barabás Zója – Odorheiu Secuiesc

2. Borbé Levente – Miercurea Ciuc

3.Dunkler Réka-Kinga – Odorheiu Secuiesc

4. Foreiter Csilla - Sfântu Gheorghe

5. Kátay Erzsébet - Corund

6. Kelemen Rebeka - Praid

7. Lakatos Tamás (şi biblitecar comunal) - Casin

8. Szamosi Erika Éva- Baia Mare

9. Török Júlia – Sfântu Gheorghe


Foto:Szabó Károly, Lakatos Tamás

Borbé Levente,

bibliotecar


Niciun comentariu: