În 24-25 august la Odorheiu Secuiesc s-a desfășurat conferința profesională „Biblioteca Viitorului”. La acest eveniment prestigios au venit bibliotecarii maghiari din Bazinul Carpatic.
Deschiderea conferinței a avut loc în sala „Szent István” a Primăriei Odorheiu Secuiesc.
Deschiderea conferinței a avut loc în sala „Szent István” a Primăriei Odorheiu Secuiesc.
Endre Szőcs, directorul Bibliotecii Orășenești din Odorheiu Secuiesc și organizatorul principal al conferinței, a menționat că pe lângă profesionalism este importantă atmosfera prietenoasă care a reunit participanții până acum.
Conferința a început cu prezentarea lui Csáki Rózália, managerul de program al Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. Ea a vorbit despre practicile fundamentale manageriale care pot ajuta și pe bibliotecari să extindă cu succes activitatea lor în biblioteci.
Szüts Etele, Directorul Institutului Bibliotecii din Budapesta, a vorbit despre structura, istoria și misiunea organizației, evidențiind oportunitățile și sprijinul acordat bibliotecarilor maghiari din Bazinul Carpatic.
După aceea am avut ocazia să o ascultăm pe Tiina Põldmaa, bibliotecara șefă a departamentului de literatură estonă la Biblioteca Centrală din Tallinn. Ea a numit biblioteca asemenea unui loc ideal pentru învățarea pe tot parcursul vieții. A prezentat rețeaua de biblioteci stabilită creată de Biblioteca Centrală din Tallinn. A vorbit și despre repartizarea cititorilor și utilizatorilor bibliotecii pe grupe de vârstă.
După o scurtă pauză, Oros Sándor, directorul adjunct al Bibliotecii Județene „Eötvös József” din Veszprém, a vorbit despre bibliotecă. A pus accent la programele de succes ale bibliotecii.
Dimény-Varga Tünde, psiholoaga, psihoterapeuta și consiliera școlară din Odorheiu Secuiesc, a vorbit despre importanța lecturii. În prezentarea sa, a explicat cum infuzează lectura psihicul oamenilor într-un mod pozitiv.
La finalul conferinței Vincze Csilla, directorul Bibliotecii Orășenești Gheorgheni, a prezentat programul lor intitulat Cai în literatură, cai în curtea bibliotecii, iar Lőrinczi Edit și Kányádi Tímea de la Biblioteca Orășenească Cristuru Secuiesc au prezentat bunele practici în bibliotecile lor intitulată Experiențe în bibliotecă.
*
În a doua zi a conferinței au avut loc discuții și schimburi de experiențe cu privire la subiectele din ziua precedentă. Participanții au ales vorbitorii cu care au discutat și despre practicile care le-au fost utile și pe care le-au putut utiliza în activitățile lor. La finalul conferinței participanții au vizitat Muzeul „Haáz Rezső” din oraș. Pentru cei interesați de lectură seara a continuat cu programul Bibliotecii Orășenești din Odorheiu Secuiesc „Noaptea Cărților Deschise”.
*
Privind înapoi la anii trecuți, văd că conferința numită „Biblioteca Viitorului” leagă într-adevăr bibliotecarii din Bazinul Carpatic. Pe lângă programele semnificative, au avut loc discuții foarte bune. Mulțumim organizatorilor pentru programele reușite!
Foto: Szabó Károly și Borbé LeventeBorbé Levente,
bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu