miercuri, 7 februarie 2024

Imagini memoriale ale lui Nagy Borbála


Scriitoarea, dramaturga și traducătoarea maghiară s-a născut în 1904 la Miercurea Ciuc și s-a stins din viață în 1994 la Cluj Napoca.

A urmat școala tot la Miercurea Ciuc și la Cluj Napoca.

În 1922 a continuat studiile la Facultatea de Științe Umaniste din Budapesta. Un an mai târziu a revenit în țară și a absolvit facultatea în 1927 la Universitatea din București. După ce a terminat facultatea de filologie, cu o diplomă de filozofie și limba germană-franceză, a fost angajată la școala de fete din Constanța, după care a continuat predarea limbilor la Liceul de fete din Caracal. În 1934 s-a reîntors la Miercurea Ciuc și a lucrat la Liceul de Fete din oraș. În anul 1941 s-a stabilit la Cluj-Napoca, unde și-a continuat activitatea de profesoară de limbi străine la școlile orașului până la pensionare.


Primele încercări literare au fost publicate în ziarul brașovean Brassói Lapok. Acolo au apărut mai multe poezii.

În 1935 cu drama sa Cântă pădurea (Zeng az erdő) a câștigat premiul II la concursul comun al editurii de carte din Cluj Erdélyi Szépmíves Céh și Teatrul Național Maghiar din Cluj. Drama Fiica frumoasei femei (A szépasszony leánya) a avut mai mare reușită.

În anii 1960 comediile sale au fost publicate în revista culturală lunară Művelődés.

A scris numeroase romane istorice. Printre altele sunt: Bătălia din Valea Xántus, Vrăjitoarea din Ciuc, Cassandra din Troia, Claudia, Johanna nebună, Trădătorul kagan avar. În majoritatea romanelor sale ea caută misterele sufletului feminin. Personalitățile operelor sale în general sunt femei puternice. Aceste femei tari nu sunt mulțumite cu a supraviețui zilelor, ci dimpotrivă, vor să trăiască în libertate.

Activitatea scriitoarei ca traducătoare este de asemenea semnificativă.

A tradus din operele lui Mihail Sadoveanu.

Operele traduse: În pădurea Petrișorului și alte povestiri, Un instigator, Povestiri din război (cu scriitorul Méhes György).

* * *

De la moartea scriitoarei Nagy Borbála au trecut 30 de ani. Acest fapt a fost comemorat cu o expoziție în fața bibliotecii noastre.

În expoziție se pot vedea documente, portrete din viața și opera scriitoarei. Pe lângă volumele din bibliotecă am oferit elevilor și profesorilor scrierile și documentele despre scriitoare, care pot fi găsite pe Internet.

Această expoziție se poate vedea în luna februarie.

Borbé Levente,

bibliotecar

 

Niciun comentariu: