sâmbătă, 9 martie 2024

Maratonul de citire în Colegiul nostru

În data de 5 martie 2024 a fost organizat pentru a 16-a oară maratonul de citire de către bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, Harghita, la care s-au alăturat şi numeroase clase din Colegiul Național Márton Áron din Miercurea Ciuc.

Maratonul de citire în școala noastră a fost introdus de mine cu o scurtă prezentare a vieții şi operei literare a povestitorului, scriitorului, nuvelistului și ziaristului maghiar Lázár Ervin.


Cei care au venit la maratonul de citire au fost clasele a IX-a B, IX-a C, IX-a D, IX-a F, a X-a A, a X-a B, a X-a F, a XI-a C, și a XI-a D, dar au venit şi câțiva profesori şi elevi din colegiu, interesați de această organizare. Maratonul de citire a fost realizat și de profesorii de limbă și literatură maghiară a colegiului. O clasă condusă de profesoara de limbă şi literatură maghiară Markó Ilona, au ales Biblioteca Județeană Kájoni János. Ei au participat și la festivitatea de deschidere a acestui program.

Gazda şi organizatorul programului am fost eu, bibliotecarul, iar elevii participanți la acest eveniment au fost ajutați de profesorii de limbă şi literatură maghiară: Csata Emese, Csonta Noémi, și Orbán Edina. În acest an au fost alese povestiri, proze și fragmente din romanele lui Lázár Ervin. Totodată au fost citite câteva fragmente din jurnalul povestitorului. Cititorii în primul rând au ales povestiri amuzante, dar și gânditoare cu valori mai sufletești.

Elevii au fost foarte interesați de originea poveștilor, și unde și-a petrecut copilăria Lázár Ervin. Pe parcursul programului au apărut și câteva întrebări despre viața povestitorului. De asemenea, m-am bucurat că unii dintre elevi și-au adus aminte de poveștile pe care le-am prezentat în programul intitulat „Călătorie în lumea lecturii”.

Fiecare participant al maratonului de citire în gimnaziu a primit câte un semn de carte despre Lázár Ervin, proiectat de bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, Harghita.

În această zi solemnă maratonul de citire a creat o atmosferă încântătoare

 

În bibliotecă a fost şi o expoziție de documente despre Lázár Ervin. Expoziția de cărți, portretele, citatele şi autobiografia i-a călăuzit pe cei interesați în lumea personală a povestitorului și scriitorului. Elevii care nu au adus volume, au putut alege cărţi din expoziție, sau din documente printate, xeroxate de mine.

Link: Rezumatul programului intitulat „Călătorie în lumea lecturii” în clasa a X-a A, 2023: https://biblhr.blogspot.com/2023/12/rezumatul-programului-intitulat.html

 Borbé Levente,

bibliotecar

 

Niciun comentariu: