miercuri, 26 iunie 2024

Musafirii veniți în școala noastră

La 26 iunie 2024 în Colegiul Naţional Márton Áron a avut loc un eveniment important cu tema: cea mai însemnată şcoală fondată de către franciscani în zona Ciucului. Musafirii au venit din Şcoala Generală Valea Rece din Lunca de Jos. Elevii clasei a VII-a A au fost conduși de către Zöld Péter, profesorul de limbă și literatură maghiară clasei .

În primul pas vizitatorii a făcut cunoștință cu istoria gimnaziului de la începuturi până în prezent. După prezentarea gimnaziului am accentuat importanța cititului. Fără învăţare şi citire nu putem cunoaşte lumea noastră. Discursul a continuat cu istoria cărții, istoria bibliotecilor şi activitatea franciscanilor în zona Ciucului şi a Ardealului.

A fost vorba şi despre lumea informației unde elevii trebuie îndrumați de către profesori şi bineînțeles de bibliotecarul școlii.

Participanții programului au vizitat clădirea reînnoită a colegiului. 

După vizitarea centrului de documentare şi informare, unde au putut vedea documentele noi şi cele vechi, de valoare nepreţuită, a bibliotecii, au luat parte la prezentarea claselor, sălii festive, terenului de sport și muzeului școlii. 

Musafirii au aruncat o privire şi la tablourile elevilor promovaţi, plachetele profesorilor şi elevilor vechi renumiţi, statui şi stâlpi funerari aşezate în curtea şcolii.  

Succesul programului a fost dovedit de reacţiile pozitive ale elevilor participanţi

Borbé Levente,

bibliotecar


vineri, 21 iunie 2024

Excursie la Ghimeș


La sfârșitul anului școlar, între 18-19 iunie de la Colegiul Național „Márton Áronclasa a IX.-a F a plecat în excursie. Organizatorul evenimentului a fost diriginta clasei, Kovács Zsuzsa. Îndrumarea excursiei a fost asigurată de bibliotecarul colegiului, Borbé Levente.

Mai întâi clasa s-a întâlnit la gara Miercurea-Ciuc. În timp scurt a ajuns cu trenul la Lunca de Sus. Elevii sub îndrumarea drigintei au mers direct la locul lor de cazare de la pensiunea SkiGhimeș, după care au vizitat locuri însemnate și au putut vedea minunile Ghimeșului. Bibliotecarul școlii a vorbit despre istoria și etnografia locală. În plus peisajul de acolo a fost fabulos. Elevilor le-au fost recomandate cărți de monografie locală, medicină populară, obiceiurile populare etc. despre Valea Ghimeșului. Aici a fost povestit și romanul Pădurea Spânzuraților scrisă de Liviu Rebreanu.

A fost vizitat: Casa tradiției populare, Cetatea Rákóczi, muzeul de cale ferată, clădirea vamală și de carantină din Ghimeș.


După o zi plină de experiențe echipa s-a reîntors la locul de cazare. După cină pentru elevi au fost organizate activități de jocuri logice.

A doua zi, după micul dejun, cu îndrumarea profesoarei și a bibliotecarului elevii au mers la excursie la Bagolyvár („Cetatea Bufnițelor”). În împrejurimile fabuloase ale stâncilor era o priveliște minunată asupra peisajului Ghimeșului. După excursie elevii au ales activități comune. S-au dat și cu bob.


Timpul s-a curs repede. A sosit vremea întoarcerii spre casă.

Excursia a fost aventuroasă, dar una interesantă. Elevii au fost bucuroși pentru faptul că au petrecut cele două zile la Ghimeș.

FILM: Pădurea spânzuraţilor, 1964: https://www.youtube.com/watch?v=3SOZwDvlthI

Foto: Borbé Levente, Kovács Zsuzsa 

Borbé Levente,

bibliotecar


luni, 10 iunie 2024

Vizitatoarea la „Călătoria în lumea lecturii” în colegiul nostru

 

În 6 iunie 2024 Gál Judit de la Scoala Gimnazială Gödri Ferenc din orașul Sfăntu Gheorghe a vizitat Colegiul Național „Márton Áron”. Țelul ei a fost să participe la o oră de biblioterapie numită „Călătoria în lumea lecturii”. Deoarece ea își continuă studiile de biblioterapie la Universitatea de Teologie din Debrecen.

Pe doamna Gál Judit am inițiat-o în programul lecturii. M-a ajutat la pregătirea echipamentelor, costumelor necesare folosite la această activitate.

Pentru elevii veniți din a XI-a E am vorbit despre efectele emoționale ale întâlnirii cu câini vagabonzi. Răspunsurile au fost diferite.

Din lecturile pregătite am ales nuvela O întâmplare pe stradă de Asztalos István. Mai întâi am desenat un câine vagabond, după care am citit povestea, cu pauzele „ocazionale” în care am personificat personajele nuvelei.

Nuvela începe cu prezentarea cățelei vagabond care caută ceva de mâncare. Un băiat rău o lovește. Câinele se apără. Atinge pantalonul băiatului, care strigă cu glas tare că a fost mușcat. Oamenii se grăbesc la locul evenimentului. Acolo din au crezut că copilul a fost mușcat de câine. Unul din ei presupune că câinele este turbat. Mulțimea așa și gândește. Câinele, văzând furia mulțimii începe să fugă cât mai repede. La început încearcă să se adăpostească la măcelarul amabil, care îi dădea mereu ceva, dar acum, din frică, o respinge. Câinele speriat fuge de mulțime, dar nu este norocos. A apărut un polițist, care sub influența mulțimii împușcă câinele. Unul din mulțime se uită la câinele împușcat care este pe moarte, și descoperă că e mamă, și presupune că undeva avea pui.

După citirea lecturii cu elevii am vorbit despre evenimentul petrecut în nuvelă. În timpul discursului au observat că într-o situație, care a fost interpretată, orice se poate întâmpla. Psihoza de masă e ca un uragan, ridică și distruge tot ce e normal. Din păcate în această situație bunul simț nu e de ajuns... Evenimentele s-au scurs prea repede. Nu putem vorbi despre realitatea gândirii, nici al faptelor curate.

Din cele de mai sus reiese clar că elevii au analizat cu atenție povestea. Au recunoscut faptul că uneori trebuie să-ți asumi riscuri, chiar dacă nu obții ceva bun din situație.

Pe baza feedback-ului, tinerilor le-a plăcut prezentarea mea și vor să participe la programe asemănătoare.


 

Borbé Levente,
bibliotecar pedagog

 

luni, 3 iunie 2024

Ana Blandiana, distinsă cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

Scriitoarea Ana Blandiana a fost distinsă cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură. Considerat Oscarul spaniol din domeniul literaturii. „Am primit vestea cu o enormă surpriză. Consider că e o mare victorie pentru poezie și pentru România. Mai mult ca niciodată poezia va trebui să ne ajute să rămânem umani”.

Literatura Anei Blandiana este bine primită nu doar în Spania, ci în toată America Latină. Scriitoarea a fost premiată și aplaudată în unele dintre cele mai prestigioase locuri. În 2021 a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca. „Succesul cărților mele în lumea hispanică se datorează în primul rând eforturilor traducătorilor. Viorica Patea nu este doar cea care mi-a tradus multe volume de proză și de versuri în limba spaniolă, ea este un fel de alter ego al meu, cea mai bună prietenă a mea prin literatură. Și nu cred că exagerez deloc dacă spun că acest premiu i se datorează”.


Ceremonia de decernare a Premiilor Prințesa de Asturia va avea loc în luna octombrie, într-o ceremonie solemnă prezidată de regele și regina Spaniei, la Teatrul Campoamor din Oviedo.

Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul Haruki Murakami.

Un interviu realizat de Diana Joicaliuc.

Sursă / Link: https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/produs-de-radio-romania/interviu-cu-ana-blandiana-distinsa-cu-premiul-printesa-de-asturia-pentru-literatura-poezia-este-cea-care-aduce-compasiune-si-iubire-intr-o-lume-in-care-ura-fixeaza-legile-id43887.html



sâmbătă, 1 iunie 2024

Aniversări, comemorări, iunie 2024

 

1 – În urmă cu 345 de ani s-a născut scriitorul suedez Johan Runius.


1 – În urmă cu 210 de ani s-a născut dramaturgul, poetul şi scriitorul francez François Ponsard.


1 – 70 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi om politic danez Martin Andersen Nexö (Nexø).


1 – 10 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul de science-fiction american Jaye Lake.


2 – În urmă cu 340 de ani s-a născut poetul şi traducătorul slovac Ján Blasius.


2 – În urmă cu 120 de ani s-a născut scriitorul, poetul şi traducătorul soviet-rus Nikolai Čukovski.


2 – În urmă cu 115 de ani s-a născut scriitorul român Grigore Bugariu.


2 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul olandez Noa Pothoven.


2 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul și redactorul de ziare polonez Maciej Parowski.


3 – În urmă cu 220 de ani s-a născut scriitorul belgian Pieter Ecrevisse.


3 – În urmă cu180 de ani s-a născut poetul şi nuvelistul german Detlev von Liliencron.


3 – 100 de ani de când a s-a stins din viaţă scriitorul şi nuvelistul german din Cehia, Franz Kafka.


3 – 60 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul şi poetul finlandez Frans Eemil Sillanpää.


3 – 30 de ani de când s-a stins din viaţă scriitoarea și poeta argentiniană Clara Passafari.


4 – În urmă cu 120 de ani s-a născut scriitorul şi jurnalistul american Alvah Cecile Bessie.


4 – În urmă cu 115 de ani s-a născut scriitorul şi corespondent de război ucrainian Oleksandr Ilchenko (Il' chenko).


4 – În urmă cu 245 de ani s-a născut pedagogul, teologul, traducătorul și inginerul ardelean român Gheorghe Lazăr.


4 – În urmă cu 75 de ani s-a născut scriitorul şi jurnalistul din Wales, Ken (Kenneth Martin) Follett.


5 – În urmă cu 295 de ani s-a născut scriitorul, muzicianul, artistul şi poetul brazilian Cláudio Manuel da Costa.


5 – În urmă cu 95 de ani s-a născut poetul şi scriitorul suedez Hellsing Lennart.


6 – În urmă cu 225 de ani s-a născut poetul, scriitorul şi dramaturgul rus Aleksandr Sergeevich Pushkin.


6 – În urmă cu 120 de ani s-a născut poetul, scriitorul, traducătorul, redactorul şi dramaturgul ardelean german Franz Liebhard (Reiter Róbert).


6 – 40 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, traducătorul și lingvistul suedez Åke Ohlmarks.


6 – 5 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul și jurnalistul ucrainian Yuriy Mykhaylovych Mushketyk.


7 – 35 de ani de când s-a stins din viaţă scriitorul, poetul, traducătorul, criticul literar și jurnalistul brazilian Paulo Leminski Filho.


8 – 230 de ani de când s-a stins din viață poetul şi scriitorul german Gottfried August Bürger.


8 – 215 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, jurnalistul, eseistul şi om politic englez Thomas Paine.


8 – În urmă cu 190 de ani s-a născut scriitorul, nuvelistul şi dramaturgul englez Charles Reade.


8 –135 de ani de când s-a stins din viață poetul şi preotul iezuit englez Gerard Manley Hopkins.


9 – 50 de ani de când s-a stins din viață poetul, scriitorul şi diplomatul din Guatemala Miguel Ángel Asturias.


10 – În urmă cu 305 de ani s-a născut scriitorul, jurnalistul, poetul şi redactorul italian Francisco Mariano Nifo (Nipho).


10 –185 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, povestitorul, poetul, teologul şi om politic român Ion Creangă.


10 –115 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, redactorul şi preotul unitarian american Edward Everett Hale.


10 – 80 de ani de când s-a stins din viață scriitoarea, scenarista şi traducătoarea norvegiană Sigrid Undset.


10 – 80 de ani de când s-a stins din viață scriitoarea, dramaturga și scenarista germană Christa Winsloe .


11 – În urmă cu 125 de ani s-a născut scriitorul japonez Kavabata Jasunari.


12 – 255 de ani de când s-a stins din viață poetul englez William Collins.


12 – În urmă cu 205 de ani s-a născut scriitorul şi poetul Charles Kingsley.


12 – În urmă cu 95 de ani s-a născut scriitoarea evreica germană Anne Frank.


12 – 55 de ani de când s-a stins din viață scriitorul maghiar Tersánszky Józsi Jenő.


13 – 1180 de ani de când s-a stins din viață istoricul franc Nithard.


13 – În urmă cu 350 de ani s-a născut poetul, scriitorul şi dramaturgul francez Prosper Jolyot de Crébillon.


13 – 160 de ani de când s-a stins din viață scriitorul şi revoluționarul polonez Henryk Dembiński.


13 – În urmă cu150 de ani s-a născut scriitoarea şi traducătoarea ucrainiană Marko Ceremsina.


14 – 350 de ani de când s-a stins din viață scriitorul francez Maria le Roy Gomberville.


14 – În urmă cu 140 de ani s-a născut scriitorul, traducătorul şi publicistul român Ioachim Botez.


14 – 55 de ani de când s-a stins din viață scriitorul și scenaristul polonez Marek Hłasko.


15 – 180 de ani de când s-a stins din viață poetul scoțian Thomas Campbell.


15 – În urmă cu 115 de ani s-a născut poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul român Virgil Teodorescu.


15 – 135 de ani de când s-a stins din viață poetul, scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul român Mihai Eminescu.


15 – 10 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, scenaristul şi jurnalistul american Daniel Keyes.


16 – În urmă cu 130 de ani s-a născut nuvelistul, romancierul şi dramaturgul egiptean Mahmud Tejmúr.


18 – 80 de ani de când s-a stins din viață poetul, dramaturgul și om politic din Puerto-Rico, Luis Lloréns Torrens.


17 – 305 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, eseistul, poetul şi jurnalistul englez Joseph Addison.


17 – În urmă cu 240 de ani s-a născut scriitorul suedez Fredrik Cederhorg.


17 – În urmă cu 135 de ani s-a născut scriitorul, anatomistul și profesor universitar român Victor Papilian.


17 – 55 de ani de când s-a stins din viață poetul și scriitorul armean Gurgen Maari.


17 – 30 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, dramaturgul și scenaristul soviet-rus Juri Markovici Naghibin.


17 – 20 de ani de când s-a stins din viață scriitoarea suedeză Sara Adéla Lidman.


18 – În urmă cu 535 de ani s-a născut poetul, scriitorul italian Francesco Maria Mozla.


18 – 150 de ani de când s-a stins din viață scriitorul şi criticul literar francez Jules Janin.


18 – 120 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, dramaturgul, publicistul şi filozoful albanez Sami Frashëri.


19 – În urmă cu 125 de ani s-a născut scriitorul, criticul şi istoricul literar şi publicistul român George Călinescu.


19 – În urmă cu 90 de ani s-a născut scriitorul, jurnalistul şi poetul ardelean maghiar Pusztai János.


19 – 40 de ani de când s-a stins din viață scriitorul şi traducătorul maghiar Passuth László.


19 – 30 de ani de când s-a stins din viață scriitoarea şi poeta estonă Betti Alver.


20 – 170 de ani de când s-a stins din viață scriitorul irlandez James Clarence Mangan.


20 – În urmă cu 130 de ani s-a născut scriitorul rus Sergei Nikolaevich Golubov.


21 – 485 de ani de când s-a stins din viață poetul umanist englez John Skelton.


21 – 385 de ani de când s-a stins din viață poetul polonez Szymon Zimorowic.


21 – În urmă cu 220 de ani s-a născut poetul, povestitorul, dramaturgul şi arheologul austriac Johann Gabriel Seidl.


21 – 110 de ani de când s-a stins din viață scriitoarea şi jurnalista austriacă Bertha von Suttner.


21 – 10 de ani de când s-a stins din viață scriitorul nord-irlandez Gerry Conlon.


22 – În urmă cu 120 de ani s-a născut scriitorul şi dramaturgul polonez Michal Choromanski.


22 – 5 de ani de când s-a stins din viață poetul, lingvistul, traducătorul și editorul finlandez Leevi Lehto.


23 – În urmă cu 190 de ani s-a născut scriitorul, politicianul şi arheologul român Alexandru Odobescu.


23 – În urmă cu 115 de ani s-a născut poeta rusă Anna Andreevna Ahmatova.


23 – În urmă cu 105 de ani s-a născut eseistul, folcloristul, istoricul literar și cronicar literar român Ovidiu Papadima.


23 – 20 de ani de când s-a stins din viață criticul şi istoricul literar secui-maghiar Izsák József.


24 – În urmă cu 495 de ani s-a născut scriitorul, traducătorul, dramaturgul şi teologul francez Théodore de Bèze.


24 – 420 de ani de când s-a stins din viață poetul englez Edward de Vere Oxford .


24 – 285 de ani de când s-a stins din viață poetul, preotul şi medicul american Edward Taylor.


24 – În urmă cu 225 de ani s-a născut scriitorul, poetul, dramaturgul şi om politic italian Silvio Pellico.


24 – 45 de ani de când s-a stins din viață scriitorul și dramaturgul maghiar Örkény István.


24 – 15 de ani de când s-a stins din viață lingvistul, scriitorul, poetul și dramaturgul francez Robert Lafont.


25 – 390 de ani de când s-a stins din viață scriitorul englez John Marston.


25 – În urmă cu 160 de ani s-a născut scriitorul danez Laurids Waldemar Bruun.


25 – În urmă cu 105 de ani s-a născut scriitorul, nuvelistul, dramaturgul şi medicul bulgar Dimitar Todorov Dimov.


25 – 85 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, dramaturgul, jurnalistul şi poetul francez Georges Courteline.


26 – În urmă cu 210 de ani s-a născut scriitorul, publicistul şi om politic ardelean maghiar Kemény Zsigmond.


26 – În urmă cu 155 de ani s-a născut scriitorul şi om politic danez Martin Andersen Nexö (Nexø).


26 – 420 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, poetul, criticul literar şi redactorul englez Ford Madox Ford.


27 – 450 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, arhitecturalul, graficianul şi pictorul italian Giorgio Vasari.


27 – În urmă cu 155 de ani s-a născut scriitorul, jurnalistul şi eseistul polonez Waclaw Gąsiorowski.


27 – 15 de ani de când s-a stins din viață poetul și jurnalistul spaniol Victoriano Crémer.


28 – În urmă cu 105 de ani s-a născut scriitorul, eseistul, dramaturgul, filozoful și publicistul ardelean român Ion D. Sîrbu.


29 – În urmă cu 205 de ani s-a născut istoricul, jurnalistul și om politic ardelean român Nicolae Bălcescu.


29 – În urmă cu 145 de ani s-a născut scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul maghiar Móricz Zsigmond.


29 – 95 de ani de când s-a stins din viață poetul, scriitorul şi filozoful englez Edward Carpenter.


29 – În urmă cu 95 de ani s-a născut scriitoarea şi jurnalistă italiană Oriana Fallaci.


29 – 45 de ani de când s-a stins din viață poetul şi eseistul spaniol Blas de Otero Muñoz.


29 – 10 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, poetul şi scenaristul irlandez Dermot Healy.


30 – În urmă cu 350 de ani s-a născut scriitorul, dramaturgul şi poetul englez Nicholas Rowe.


30 – 185 de ani de când s-a stins din viață poetul, oratorul şi om politic suedez Johan Olof Wallin.


30 – În urmă cu 140 de ani s-a născut scriitorul, poetul, jurnalistul şi dramaturgul maghiar Szép Ernő.


30 – În urmă cu 140 de ani s-a născut scriitorul, poetul şi medicul francez Georges Duhamel.


30 – În urmă cu 180 de ani s-a născut dramaturgul şi poetul român George Bengescu-Dabija.


30 – 65 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, filozoful, avocatul şi om politic mexican José Vasconcelos.


30 – 40 de ani de când s-a stins din viață scriitorul, dramaturgul și redactorul ceh Karel Michal.


30 – 40 de ani de când s-a stins din viață dramaturga, scriitoarea și scenarista americană Lillian Hellman.


30 – 10 de ani de când s-a stins din viață scriitorul de science-fiction Frank M. Robinson.