Organizator: Finta Erika, Biblioteca Orășenească, Vlăhița
Prezentator: Borbé Levente, Colegiul Național „Márton Áron”, Miercurea Ciuc
Colaboratori: diriginții claselor V-VIII din Școala Gimnazială „Mártonffi Jánoș”, Vlăhița.
În 11 septembrie 2024 am fost invitatul Bibliotecii Orășenești din Vlăhița. Acest program a fost realizat cu colega mea Finta Erika din biblioteca amintită.
Tema programului numit Ore speciale de literatură în săptămâna „Școala Altfel” s-a focusat pe frumusețea povestirii și încurajarea cititului.
Mai întâi, ca bibliotecari, am vorbit despre problemele profesionale și schimbările în activitatea bibliotecii.
În acest eveniment au fost implicați clasele V-VIII din școala amintită. Programul a fost prezentat în biblioteca orășenească de patru ori. De două ori pentru clasele V și VI, și de două ori pentru clasele VII și VIII.
Mai întâi pentru cele patru clase participante (V și VI) am vorbit despre frumusețea povestirii și a lecturii.
Programul a continuat cu poveștile scriitorului maghiar Lázár Ervin. Elevii cunoșteau poveștile citite și interpretate de mine. Copiii au fost activi în timpul programului. Au fost bucuroși să răspundă la întrebările puse de mine. În concluzie, elevii au fost încurajați să citească mai mult.
După elevii mai mici au venit clasele VII și VIII. Pentru ei am citit prima parte a operei marelui scriitor francez Antoine de Saint-Exupéry: Micul prinț. După care am interpretat cu ajutorul elevilor și a bibliotecarei Finta Erika povestea întreagă. A fost un program interactiv. Apoi am vorbit despre tipurile de personalitate ale oamenilor și despre prietenie.
În derularea programelor, de fiecare dată am accentuat importanța lecturii. Lectura născută din povestiri are un efect incredibil. Te însoțește în lumea fantaziei. Cititul ajută și la gândirea critică. La alegerea cărților mai potrivite te poți baza pe ajutorul profesorilor, bibliotecarilor, a părinților și prietenilor.
A fost un program plin de succes.
Mulțumiri bibliotecarei Finta Erika pentru buna desfășurare a programului!
Borbé Levente, bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu