luni, 11 noiembrie 2024

Importanța prezentării mediului înconjurător și cunoașterea locală în biblioteca școlii 1.

În subiectul menționat mai sus, cea mai bună alegere a locației poate fi făcută sub cerul liber. 

    Mai întâi cu bibliotecarul Liceului „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Kiss László am discutat acest subiect. Am ajuns la decizia că merită să organizăm  mai multe excursii în zona noastră. Ideea este ca să cunoaștem și mai bine propriile noastre comori din mediul înconjurător și părțile istorice locale, în așa fel încât să le putem transmite tinerilor. Desigur, fiecare bibliotecar ar prezenta în propria regiune.

       Pentru prima dată am ales Vârful Cetății din Băile Tușnad.

        Echipa s-a întâlnit la Băile Tușnad în dimineața zilei de 9 noiembrie 2024. Kiss László, în calitate de ghid turistic a condus echipa până la Vârful Cetății. Compania era formată din bibliotecari și profesori, care au primit evaluarea preliminară de la noi. Gazda Urkon Judit, bibliotecara Bibliotecii Orășenești din Băile Tușnad, a completat istoria locului cu câteva articole interesante din ziare mai vechi.
Pe traseul de drumeții Kiss Laci a vorbit despre istoria locului. Pe drum ne-am oprit la izvorul de apă minerală. Am admirat mult pietrele uriașe „lăsate de vulcan”, care au fost deja acoperite de mușchi.  Kiss Laci a explicat, de asemenea, cum să ne plimbăm în jurul perimetrului „uriașului castel”, precum și cum să găsim semne, urme ale ruinelor cetății.

        Sus, în vârf, am vorbit despre aplicațiile concursurilor recomandate bibliotecarilor și profesorilor școlari interni și internaționali.  László Kiss a prezentat cele două aplicații foarte bune de concurs, e-Twinning și Erasmus+. Bibliotecarul școlar  Kiss Károly din Sfântu Gheorghe a vorbit mai multe despre concursurile interne. După aceea am coborât la Băile Tușnad.


        Materialul colectat poate fi folosit ca prezentare la cursuri sau în excursii. În orice caz, materiale colectate pot oferi o imagine a locului respectiv, a valorilor și a păstrării, protejării acestuia.

        Turul s-a încheiat cu o primire călduroasă din partea colegei noastre Urkon Judit, unde am vorbit și despre cetate și alte curiozități de istorie locală din zonă.
 
Foto: Borbé Levente, Kiss László
 

 Borbé Levente,
Colegiul Național „Márton Áron” 
Miercurea Ciuc
 

Niciun comentariu: