La începutul lunii octombrie elevii claselor a X-a A filologie și a X-a D științele naturii din Colegiul Național „Márton Áron” au participat la programul intitulat Călătorie în lumea lecturii. Acest proiect educațional a fost realizat de către profesoarele de limbă și literatură maghiară Csata Emese și Orbán Edina.
Programul s-a derulat în lunile octombrie și noiembrie.
La prima întâlnire în cele două clase am explicat cum am planificat activitatea. Ca și în anii precedenți, clasele au fost împărțite în două grupe.
După introducere am vorbit despre magia lecturii. În această prezentare am ales două citate. Primul din povestea Secretul Vieții de Lázár Ervin și a doua a fost din versurile poeziei Inscripție de Lucian Blaga. După care am citit Povestea săpătorului nebun de Lázár Ervin. Am explicat și sensul poveștii, că în interiorul nostru avem o scânteie ce trebuie scoasă la suprafață.
La finalul primei părți al programului am pus un mic film pentru distracție: Cum să scriem o poezie întru-n minut cu actrița maghiară Stefánovics Angéla.
Programul orelor a început cu o temă care avea legătură cu cele citite în urmă. După lectura citită și interpretată de mine am discutat cu ajutorul întrebărilor date tema basmului sau al nuvelei.
Povestirile pe care le-am ales sunt:
Clasa a X-a A
- nuvela Ottília de Békés Pál
- povestea Dömdö-dömdö-dömdödöm de Lázár Ervin
- povestea Este problemă și atunci când totul este în regulă de Martin Ruber
Clasa a X-a D
- nuvela Furnica și greierul de Hajnóczy Péter
- nuvela O întâmplare pe stradă de Asztalos István
- povestea Vagabondul de Rabindranath Tagore
Pe parcursul programelor am continuat analiza povestirilor selectate. În aceste nuvele și povestiri alese am analizat cu elevii relația dintre om (individ) și comunitate. Ideea era cum acționăm într-o situație dată. Am abordat tema cu ajutorul lecturii. Am vorbit despre gândurile apărute în nuvela sau povestea respectivă. Ce este important pentru noi. E mai bine să ne gândim la problemele apărute. Nu trebuie să ne potrivim cu orice preț la pretenția nimănui. Mai întâi să ne gândim cum ne vor afecta aceste dificultăți nou apărute. Cu alte cuvinte, ce acceptăm și ce nu. Am pus accent și pe comportamentul personajelor apărute în nuvelă.
Elevii în evaluări scrise au exprimat esența povestirilor. Au înțeles faptul că valoarea omenească este cea sufletească. Ești prețios dacă încerci să îi înțelegi pe cei din jur și dacă îi ajuți pe nevoiași.
La ultima întâlnire tinerii au ascultat cântece și recitaluri de Weöres Sándor, Lackfi János și Petőfi Sándor interpretat de Koncz Zsuzsa, Lovasi András, Bor László și Pável Miklós.
Foto: B.L, Orbán Edina și elevii claselor amintite
Borbé Levente,
bibliotecar pedagog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu