miercuri, 18 noiembrie 2009

MODIFICARI LEGISLAŢIE

Recent mi s-a cerut părerea privitor la modificarile posibile ale legii bibliotecilor. Vă supun şi dvs. ideile mele cu rugămintea de a afla şi părerea altor bibliotecari :

'CAPITOLUL V: Conducerea bibliotecilor

Art. 52

Conducerea bibliotecilor este asigurată după cum urmează:

a) în cazul bibliotecilor cu personalitate juridică, de către consiliul de administratie, iar conducerea executiva de către un director general sau director, care poate avea unul sau mai mulţi adjuncţi;

b) în cazul bibliotecilor fără personalitate juridică şi/sau al filialelor, de un director sau de un bibliotecar responsabil, cu funcţia de şef de serviciu sau şef de birou, având dreptul la indemnizaţia de conducere corespunzătoare, potrivit prevederilor legale.

Art. 54

(1) în cadrul bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică funcţionează consilii de administraţie. cu rol consultativ.

(2) Consiliul de administraţie este condus de directorul general sau, după caz, de director, în calitate de preşedinte, şi este format din maximum 11 membri, astfel: director general sau director, director general adjunct sau director adjunct, director economic sau contabil-şef şi reprezentanţi ai principalelor compartimente ale bibliotecii, desemnaţi prin decizie a directorului general, respectiv a directorului, precum şi un reprezentant al autorităţii finanţatoare, desemnat de aceasta.

(3) Consiliul de administraţie al bibliotecii funcţionează în baza regulamentului de organizare şi funcţionare a bibliotecii.

Art. 67

(1) Nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori se sancţionează cu plata unei sume aplicate gradual, până la 50% din valoarea de inventar,
actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi
.cu o valoare de pana la un punct de amenda (un punct de amenda reprezentant 10% din valoarea salariului minim pe economie)

(2) Distrugerea sau pierderea documentelor, bunuri culturale comune, de către utilizatori se sancţionează prin recuperarea fizică a unor documente identice sau prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de până la 5 ori faţă de preţul astfel calculat.

(3) Sancţiunile menţionate la alin. (1) şi (2) se stabilesc şi se fac publice la începutul anului de către conducerea bibliotecii.

(4) Fondurile constituite din aplicarea acestor sancţiuni nu se impozitează şi se evidenţiază ca surse extrabugetare, fiind folosite pentru dezvoltarea colecţiilor."


Cristian Cristea

Biblioteca Judeţeană Hunedoara-Deva

Niciun comentariu: