joi, 3 noiembrie 2011

Întrunirea bibliotecarilor şcolari din judeţul Covasna la Liceul Pedagogic Bod Péter din Târgu Secuiesc

În ziua de 28 octombrie 2011 începând cu ora zece la biblioteca şi centrul de documentare şi informare „Nagy Béla” din Liceul Pedagogic Bod Péter din Târgu Secuiesc a avut loc întrunirea bibliotecarilor şcolari din judeţul Covasna, unde au fost invitaţi şi colegi din judeţul Harghita. La această întrunire au venit reprezentanţii judeţului Harghita, inclusiv eu şi colegii din Cristuru Secuiesc Hatos Melinda şi Fekete Erzsébet.

După salutarea bibliotecarilor şcolari prezenţi în sală directoarea şcolii László Katalin ne-a călăuzit în trecutul istoric al acestei şcoli, după care a urmat un spectacol bine organizat. Elevii şcolii au recitat poezii în patru limbi cu tema cărţii. Au cântat cântece populare. În a doua parte a spectacolului elevii entuziaşti ai şcolii au prezentat dansuri populare secuieşti şi româneşti specifice zonei Covasnei.

Acest spectacol a fost urmat de o dare de seamă profesională prezentată de bibliotecara şcolii, Vicol Márta. Bibliotecara a prezentat activităţile deosebite din anul şcolar precedent. În prezentarea activităţilor a primit un accent deosebit colaborarea bibliotecarilor şcolari de peste hotare. Colega noastră a dezvăluit munca ei multilaterală de succes în bibliotecă şi centrul de documentare a şcolii.

Gazda acestei întruniri a invitat-o pe inspectoarea Alis Pop, responsabilă şi pentru bibliotecarii şcolari din judeţul Covasna să-şi înceapă prezentarea. Prezentarea dânsei a fost despre metodele activităţii în bibliotecile şcolare. Metodele au fost prezentate cu simplicitate, uşor de înţeles, şi asociate cu valoarea bursei de idei în domeniul bibliotecii. Aceste idei bine elaborate de către inspectoare vor fi îndrumătoare pentru bibliotecarii şcolari în activităţi manageriale de zi cu zi.

După aceste informaţii utile Kiss László, bibliotecarul Liceului Teoretic Mikes Kelemen din Sfîntu Gheorghe a vorbit despre succesiunea bibliotecii inclusiv biblioteca şcolii de care aparţine. Prezentarea a fost o remarcare, un schimb de experienţă a ideilor cum să faci mai atrăgătoare biblioteca în care munceşti. Pentru că în bibliotecă se ascunde o lume nevăzută care trebuie dezvăluită copiilor şi poate educa pentru viaţă. Între ideile prezentate au fost avansate câteva ca: discuţie online cu elevii din alte şcoli din lume (despre obiceiuri, tradiţii culturale unde are o importanţă deosebită limba vorbită), bineînţeles în bibliotecă. A fost vorba şi despre alte manifestări interesante organizate de el.

Programul zilei metodice a fost continuată de către colega bibliotecară a Casei Corpului Didactic din Sfântu Gheorghe, László Emese . În lucrarea pe care a prezent-o a fost vorba despre desfăşurarea Conferinţei Naţionale ABR organizată în vara anului curent la Sibiu. A fost o prezentare foarte interesantă, care a oferit idei noi în lumea bibliotecarilor, pe tema bibliotecii în societatea cunoaşterii.

Ultima prezentare a acestei zile a aparţinut colegei din Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Camelia Mantaroşie. Pot zice că această prezentare a fost însumarea ideilor auzite în cursul zilei, dar nu numai teoretic, ci şi practic. Cu alte cuvinte am făcut încă un pas înainte în iniţierea cercetării documentare în activităţile bibliotecare de calitate.


Pentru însumarea acestei zile metodice pot spune că a fost una reuşită, unde toţi prezentatorii (referenţi) şi participanţii şi-au îmbogăţit cunoştinţele în domeniul culturii informaţiei. Aceste informaţii sunt foarte utile şi ne dau noi idei pentru activităţile cât mai bine efectuate în centrele de documentaţie şi informaţie, dar au avut şi un efect de întărire a colaborării dintre biblioteci.

Borbé Levente

Niciun comentariu: