marți, 4 decembrie 2012

Elevi „vechi” în gimnaziul „nou”


Organizator-coordonator: Balázs-Bécsi Enikő

Referent: Borbé Levente

Persoană de contact: Kovács Zsuzsanna

Îndrumătorii grupelor - Colaboratori:
-         Biblibok Júlia
-         Csonta Noémi
-         Kovács Zsuzsanna
-         Molnár Levente
-         Tankó József

Participanţii activi al acestui proiect cu sloganul Elevi „vechi” în gimnaziul „nou” au fost dascălii şi elevii Grupului Şcolar de Construcţii Kós Károly din Miercurea Ciuc. Marea parte a vizitatorilor pedagogi au fost elevii Liceului Teoretic Márton Áron. Revederea acestei clădiri reînnoite a fost primită cu bucurie şi plină de nostalgii şi entuziasm.

Bibliotecarul liceului, în calitate de fost elev al Grupului Şcolar de Construcţii Kós Károly, a vorbit despre omul ca persoană responsabilă de soarta lui. Fiecare om îşi poate alege drumul cel mai potrivit pentru o viaţă deplină. Niciodată nu e târziu să ne îndeplinim visul. Bibliotecarul în discursul său a accentuat importanţa cititului. Fără citire nu putem cunoaşte lumea noastră. Discursul a continuat cu istoria cărţii, istoria bibliotecilor şi activitatea franciscanilor în zona Ciucului şi a Transilvaniei. După discursul despre istoria bibliotecii şcolare a fost o mică citire din prozele scurte ale fostului elev al liceului, Hertza Mikola. Aceste nuvele au fermecat musafirii. Elevii şi-au dat seama că sunt scriitori contemporani de valoare. Acest fapt a fost judecat corect din partea lor, fiindcă povestirile lui Hertza Mikola are un umor  specific despre omul caraghios de azi. Lectura în public a fost urmată de o discuţie despre lumea informării, despre informaţia utilă  şi slăbiciunile informaţiei. Tema discuţiei a fost: cât timp avem pentru noi înşine, pentru familie şi prieteni în lumea informaţiei.

În urma convorbirilor a ieşit la lumină că marea majoritate a oaspeţilor a avut rude care au învăţat în acest gimnaziu. Părinţii, bunicii şi străbunicii alcătuiesc cu cei prezenţi o „mare familie”. În acest caz am fost între noi... Participanţii au putut vorbi destule acasă despre evenimentul petrecut în gimnaziul vechi reînnoit.

            Succesul proiectului a fost interesul deosebit al elevilor din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a musafirii venind la acest program cu durata de două ore. Cele mai interesante întrebări puse de elevi au fost: Ce importanţă are în viaţa mea cititul în meseria aleasă de mine? Ce importanţă are o idee, un principiu care poate fi urmat? Întrebările au fost discutate în timpul şi la sfârşitul cursului. Dascălii şi referentul discuţiilor au lămurit faptul că în această lume materialistă e o provocare să fii convins de vraja lecturii. În acest caz a fost un proiect reuşit. În proiect a fost subliniat importanţa integrării omului în comunităţile în care activează (învaţă, munceşte) pe parcursul vieţii sale . Exemplele în acest caz au fost „vii”. 
   
            În final vizitatorii au putut vedea centrul de documentare şi informare şi biblioteca cu documentele noi şi cele vechi, de valoare nepreţuită, o clasă reînnoită, sala festivă şi terenul de sport. Pentru îndrumătorii grupelor a fost pregătită din partea bibliotecarului şi documentaristei un cadou-surpriză din cărţi. 

Succesul proiectului a fost dovedit de faptul că pentru această manifestare au fost programate maximum două întâlniri. Din fericire numărul întâlnirilor pe parcurs s-a dublat (la patru).
Borbé Levente,
Balázs-Bécsi Enikő


Niciun comentariu: