joi, 10 octombrie 2013

Curs de formare baze de date online în Biblioteca Judeţeană Kájoni János




Între 7-8 octombrie 2013 în sala de curs a  Bibliotecii Judeţene Kájoni János a avut loc formarea bibliotecarilor maghiari din Transilvania cu tema baze de date online. Cursul a fost deschis cu cuvintele de felicitare a directoarei bibliotecii judeţene. Kopacz Katalin, după salutarea participanţilor a accentuat importanţa bibliotecarului modern, care utilizează permanent internetul. După salutarea participanţilor formatorul Téchy Tünde de la Institutul Bibliotecii din Budapesta a început cu o mică dare de seamă despre bazele de date online. 

Pe parcursul cursului toate metodele de practică au fost detaliate. Marea majoritate a bazelor de date prezentate au fost din domeniul literaturii, istoria literaturii şi din ştiinţa sau teoria literaturii. Însă au fost amintite câteva baze de date din alte domenii, ca arta, ştiinţele sociale, istorie etc.
Cu aceste informaţii utile bibliotecarul are posibilitatea de a preda cunoştinţele abordate pentru utilizatori în forma de idei, care uşurează mult pregătirea sau activitatea lor.  Aceste posibilităţi sunt ca o complementare ale metodelor clasice. Utilizatorii pot beneficia după căutare în cataloagele online de un ajutor bine venit pentru lucrarea, eleborarea căutării lor ştiinţifice.
Partea esenţială a acestui curs a fost utilizarea cât mai bună a bazelor de date online. Bibliotecarii au fost capabili de focusarea şi de uşurarea activităţii utilizatorului însuşite pe parcursul cursului. 

Practica cursului, indiferent de bibliotecari publici, biliotecari universitari sau şcolari a fost utilă, care poate fi folosită în viitor. Toate cele învăţate au fost însuşite repede, dar în viaţa de zi de zi pentru bibliotecari este o obligaţie, o provocare îndrumarea utilizatorului cu aplicarea noilor metode.
Mulţumiri organizatorilor programului şi doamnei Téchy Tünde pentru metodele suple în călăuzirea bravuroasă!



Lista participanţilor:
Miercurea CiucAndré Katalin, Berényi Zsófia, Borbé Levente, Kovács Ilona Juliánna, Lázár Mónika, Márdirosz Ajka, Nagy-György Erika, Török Edit,
Gheorgheni: Antal Bernadette
Târgu-Mureş: Kuszálik Eszter, Sántha Emese
Sfântu-Gheorghe: Fazakas Éva, László Anna-Eszter
Odorheiu Secuiesc: Dunkler Réka-Kinga


Borbé Levente




Niciun comentariu: