joi, 20 noiembrie 2014

Zi metodică la Miercurea Ciuc


Pe 17 noiembrie 2017 a avut loc la Liceul Teoretic Márton Áron din Miercurea Ciuc întrunirea bibliotecarilor din zona Ciucului.
După deschiderea acestei zilei metodice am prezentat activităţile, pregătirea profesională şi situaţia actuală a bibliotecilor şcolare din Zona Ciucului din ultimii zece ani.
Programul a continuat cu prezentările. Primul prezentator, ca responsabilul cercului de bibliotecari şcolari din zona Ciucului, am fost eu însumi. Tema aleasă a fost Aniversările şi comemorările literare, istorice (locale) în programul de bibliotecar. Mai întâi am vorbit despre importanţa aniversărilor şi comemorărilor în programul de bibliotecă. Colegii prezenţi au putut vizualiza prin activitatea prezentată câteva exemple pozitive din programele reuşite în biblioteca Liceului Teoretic Márton Áron. Aceste activităţi au dat idei noi colegilor să-şi creeze programe noi la bibliotecile de care aparţin.
Al doilea prezentator a fost Egyed Daniela de la Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc. Ea s-a acomodat după tema aleasă. A prezentat activităţi cu teme de aniversări şi comemorări, şi programele derulate ale acestora, cu proiecte bine organizate. A vorbit în linii mari şi despre cum se face un proiect, adică cum poţi organiza un program reuşit. În final a remarcat colaborarea între părinţi, diriginţi şi psichologul şcolii.

În concluzie colegul nostru Molnár Gyula, bibliotecar la Liceul Tehnologic „Kós Károly”, Miercurea Ciuc, după aprecierea pozitivă a prezentărilor văzute a vorbit despre diferenţa intelectuală dintre elevi. E mai provocător să faci un program în bibliotecă, sau să îndrăgeşti lectura în licee economice, în zona rurală decăt într-o şcoală bine dotată din oraş sau în licee teoretice. În biblioteca liceului, ca bibliotecar, a avut succese cu materialele de lectură alese după program, sau prin „cărţile editate” acolo.
Gábor Tünde-Anikó, bibliotecara Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent Erzsébet”, Lunca de Sus a descoperit un program reuşit şi cunoscut în Ungaria. Numele programului este: Aruncă totul, şi citeşte! Este un proiect bine organizat pentru stimularea cât mai eficientă a cititului. Colega noastră vrea să realizeze acest proiect în acest an şcolar.

După intervenţia colegilor amintiţi fiecare bibliotecar a făcut o mică dare de seamă despre programele realizabile în viitor.

Ziua metodică a continuat cu discuţii despre situaţia actuală a centrelor de documentare şi informare în Zona Ciucului. De asemenea a fost vorba şi despre rolul educaţiei nonformale realizate în aceste centre.
Am vorbit şi despre situaţia actuală a Asociaţiei Bibliotecarilor Maghiari din România, despre membrii asociaţiei, despre perfecţionări în domeniul ştiinţei informării şi despre colaborare între bibliotecari şcolari, universitari şi publice din ţară. Discuţia s-a derulat cu ajutorul bibliotecarului Péter Antal de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária”, Miercurea Ciuc.

În încheiere am mărturisit colegilor cât de mult m-a bucurat faptul că fiecare dintre ei a participat activ la dezbaterea zilei metodice. Am apreciat mult că s-au născut câteva idei grozave şi am rezolvat unele din problemele amintite.

Borbé Levente
Liceul Teoretic Márton Áron,
Miercurea Ciuc


Planul programului


Tema dezbaterii:
Aniversările şi comemorările literare, istorice (locale) în programul de bibliotecar
Scopul acestei întruniri în special este informarea cât mai bună a elevilor despre marile personalităţi ai culturii.


Locul: LICEUL TEORETIC „MÁRTON ÁRON” DIN MIERCUREA CIUC

Partenerii: Bibliotecarii şi responsabilul cercului din Zona Ciucului .
Data: 17 noiembrie 2014.
Invitaţii: Bibliotecarii din Zona Ciucului


Program
 
900 – 910 Întâmpinarea colegilor de către responsabilul de cerc
910 – 930 situaţia actuală a bibliotecarilor din Zona Ciucului
930 – 1100 prezentările bibliotecarilor
1100 – 1130 – despre tema prezentărilor
1130 – 1200 – discuţii despre activităţile bibliotecarului / altele


Tema prezentărilor

  • Aniversările şi comemorările literare, istorice (locale) în programul de bibliotecarBorbé Levente, Liceul Teoretic „Márton Áron”, Miercurea Ciuc

  • Aniversări, comemorări, programe şi proiecte – Egyed Daniela, Liceul de Artă „Nagy István”, Miercurea Ciuc


Niciun comentariu: