joi, 17 septembrie 2015

Posturile bibliotecarilor şcolari mutilate în învăţământul nostru


În iunie 2015 nu prea am auzit informaţii despre ce ne va aştepta în august.

Inspectoratele şcolare judeţene din ţară au primit ordin în august de la Ministerul Educaţiei să-şi rezolve reducerea personalului didactic auxiliar şi nedidactic în scurt timp. Pe lângâ posturile bibliotecarilor au fost afectate posturile contabililor, secretarilor, informaticienilor, laboranţilor, educatorilor, administratorilor, tehnicienilor şi personalului nedidactic. Această „rezolvare” a fost neaşteptată în şcoli. Nici măcar nu a fost destul timp pentru a se pregăti totul. În marea majoritate posturile au fost reduse la program de muncă parţial (½ şi ¾ de posturi). Ce au luat în considerare în timpul reducerilor? Nu prea mult. Nu au fost justificate nici după profilul şcolii nici cum vor munci mai departe cu micşorarea personalului. 


Cu aceste noi „condiţii” a început noul an şcolar. După câteva zile inspectoratele şcolare judeţene au primit un nou ordin pentru reducerea personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Ideea aceastei reduceri a fost după numărul elevilor din şcoală. Norocul a fost intervenţia Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ. Ei au reuşit să se retragă acest ordin. Însă din păcate posturile reduse pâna atunci au rămas aşa.

Aceste modificări ale Ministerului Educaţiei sunt aproape incredibile, învăţământul nostru se mişcă din ce în ce mai greu. Posturile reduse nu pot permite o muncă bună. Pedagogii trebuie să efectueze activităţi făcute de personalul didactic auxiliar.

În ceea ce priveşte bibliotecarii şcolari, nu pot face faţă situaţiei actuale. Cum vor rămâne cu cititorii? În ½ de normă nu poţi să faci treaba cum trebuie. Păcat că multe biblioteci şcolare au ajuns în această situaţie. Unii bibliotecari, pe lângă activităţile făcute de zi cu zi se ocupă şi cu programe pedagogice, cu distribuirea manualelor, îşi ghidează elevii pe Internet şi în lumea mass-mediei. Pe lângă aceste activităţi fac orice muncă auxiliară în şcoală. Situaţia actuală a învăţământului nu este prea incurajatoare pe planul educaţiei.
E greu de măsurat câţi au rămas pe ţară cu posturi întregi. Ceea ce ştiu estencă în judeţul Harghita jumătate din posturile întregi au fost reduse la ½ normă. Ca angajaţii instituţiei nu putem interveni în aceste reglementări şi ordine venite de sus. În acest caz bibliotecile cu normă redusă vor efectua activităţi reduse.
Borbé Levente
Colegiul Naţional Márton Áron , Miercurea Ciuc


Niciun comentariu: