miercuri, 5 decembrie 2018

Cursul de formare Educarea elevului-cititor activ


La Casa Corpului Didactic ”Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc a avut loc cursul de formarea continuă pentru bibliotecari școlari organizat de Uniuniea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Titlui cursului a fost: Educarea elevului-citotori activ.
Cursul a fost realizat în perioada 26-28 noiembrie 2018. Durata programului a fost de 20 de ore. 
Participanții veniți din județele Harghita și Covasna au putut dezvolta cunoștințele metodelor practice din biblioteca școlară prezentate de Hock Zsuzsanna din Ungaria.
Prima zi a început cu prezentarea bibliotecilor școlare de către participanți. A fost o idee foarte bună. Ficare bibliotecar a învățat din cele auzite câte ceva. 
În cele trei zile a fost vorba de dezvoltarea competențelor de lectură cu ajutorul bibliotecarului. Bibliotecarii școlari ar trebui să organizeze pentru elevi programe căt mai eficiente de dezvoltarea continuă a citititului. Un bibliotecar trebuie să aibă calitatea de pedagog, să poată acționa în mod constructiv, şi să caute cheia de a atrage în bibliotecă elevii. Proiectele realizabile să fie făcute cu profesori. Scopul proiectelor este de a atrage atenția asupra importanței cictitului. Colaborarea a cu elevii și profesorii dă dovadă de o experiență bună pentru bibliotecarii școlari.
* * *
Marți, în 27 martie am călăuzit-o pe profesoara bibliotecară Hock Zsuzsanna venită din Budapesta, cu colegii cursanți bibliocari școlari, în Colegiul nostru. Mai întâi am vizitat centrul de documentare și informare a școlii, unde am vorbit despre istoria și situația actuală a școlii și bibliotecii noastre. După aceasta musafirii au fost conduși în biblioteca școlară, la sala festivă și la muzeul școlii. Oaspeții au fost uimiți de cele văzute.
Participanții cursului:
Gábor Emília – Cârța
Hatos Melinda, Kántor Ágnes – Cristuru Secuiesc
Borbé Levente, Bölöny Melinda, Dánél Hajnalka, Egyed Daniela, Kovács Edit, Kristó Zita, Márdirosz Ajka, Molnár Gyula, Salamon-Magyari Éva – Miercurea Ciuc
Bakó EditPăuleni Ciuc
Kelemen Rebeka – Praid
Portik-Bákai Anna – Remetea
Székely Edith – Sândominic
Nagy Aranka – Sânmartin
Forreiter Csilla, László Emese, Mákszem Olga, Török Julianna – Sfântu Gheorghe
Becher Ibolya, Beleuță Zita-Mária – Târgu Secuiesc
Deme Károly-Zsolt – Toplița
Mihály Noémi – Vlăhița
Foto: Borbé Levente şi Forreiter Csilla
Borbé Levente,
Colegiul Național ”Márton Áron”,
Miercurea Ciuc

Niciun comentariu: