joi, 21 februarie 2019

Maratonul de citire în colegiul nostru - 2019




În 19 februarie 2019 a fost organizat pentru a unsprezecea oară de către bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, maratonul de citire, la care s-au alăturat numeroase clase din Colegiul Naţional Márton Áron din Miercurea Ciuc.
 

 Cei care au venit în centrul de documentare şi informare au fost elevii claselor a X-a B, a X-a C, a XI-a B, a XI-a C şi a XI-a F, dar au venit şi numeroşi profesori şi elevi din colegiu, interesaţi de acest program. O clasă condusă de profesoara de limbă şi literatură maghiară Markó Ilona, au ales Biblioteca Judeţeană Kájoni János. 

Gazda şi organizatorul programului am fost eu, bibliotecarul, iar elevii au venit cu conducerea profesorilor de limbă şi literatură maghiară: Borsodi László, Csonta Noémi şi Markó Ilona.
Maratonul de citire în şcoala noastră a fost introdus de mine cu o prezentare a vieţii şi operei literare a poetului maghiar Radnóti Miklós
Cei prezenţi au fost consternaţi de viaţa lui petrecută mai ales în sărăcie, şi fiind de origine evreiască a fost în taberele de muncă, unde a fost ucis cu bestialitate. În acest an au fost alese poezii, nuvele şi fragmente din opera poetului, traducătorului şi scriitorului Radnóti Miklós.
Cititorii în primul rând au ales poezii scrise în carneţelul său găsit după moartea lui în paltonul buzunarului, poezii romantice şi pastele, dar au fost citite şi câteva nuvele din repertoriul carierei sale. Elevii au fost foarte interesaţi de aceste opere, unde au întâlnit întrebări dezlegate despre frumuseţea vieţii, despre războiul neomenesc şi problemele morţii.
Fiecare participant al maratonului de citire în gimnaziu a primit câte un semn de carte proiectat de bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, Harghita.
În această zi solemnă maratonul de citire a creat o atmosferă foarte bună.
În bibliotecă a fost şi o expoziţie de documente despre lumea lui Radnóti. Expoziţia de cărţi, portretele, citatele şi autobiografia, i-au călăuzit pe cei interesaţi în universul personal al poetului. Elevii care nu au adus volume au putut alege dintre cărţile din expoziţie. La acest maraton de citire în colegiul nostru au participat peste 350 de elevi şi profesori.
 Borbé Levente,
bibliotecar


Niciun comentariu: