marți, 26 februarie 2019

Un program bine rezolvat


Introducere
În perioada septembrie-noiembrie 2018 în colegiul nostru am derulat un program de biblioterapie cu clasa a XI-a A, cu profilul filologie. Acest proiect educațional a purtat numele Călătorie în lumea lecturii. Proiectul a fost stabilit în șapte întâlniri. Prima a fost o introducere, după care cinci cu rezolvarea lecturii pe care am citit-o și ultimul, analizarea acestui program. Clasa aleasă a fost împărțită în două grupuri. Pentru grupurile respective am citit aceleași lecturi (basme și nuvele). După citirea basmului sau a nuvelei am pus întrebări în tema respectivă. A fost o experiență reușită. Fiecare elev din grup a vorbit despre problemele și rezolvarea acestora, dar și despre problemele lor de zi cu zi. După program elevii din clasa amintită au venit/ și vin cu plăcere în bibliotecă. Citesc mai mult. 
Cel mai drag moment de feedback a fost când o elevă a venit la mine și a spus că va intrepreta un basm din cele auzite cu îndrumarea profesoarei de artă plastică, Ráduly Margit. Povestea aleasă a fost Max Lucado: Ești prețios
 
*
Povestea adevărată pe scurt
În această poveste este vorba de omuleții de lemn care trăiesc într-un oraș. Principala ocupație a lor este să se eticheteze unul pe celălalt. Steluțele aurii au fost alese pentru cei care impresionau, iar bulinele gri pentru cei care eșuau. Personajul principal a fost Pancinello, care a fost plin de buline. Nimeni nu-l aprecia. Săracul, nici nu vroia să iasă în stradă. A fost foarte trist, până nu s-a întâlnit cu fata fără etichete. O numea Lucia. Lucia nu avea nici steluțe, nici buline. Pancinello a fost mirat de Lucia. Ea, văzând tristețea lui Pancinello, l-a călăuzit la tâmplarul omuleților de lemn, Eli. Tâmplarul făuritor l-a mângâiat pe Pancinello, și i-a dat curaj pentru a crede în el. Să nu-i pasă de etichetele puse, de ce spune lumea. E mai bine să crezi în tine, pentru că fiecare om are ceva prețios în el.
Povestea rescrisă
Povestea aceasta a fost rescrisă de elevi într-o nouă versiune. În această variantă apare și un personaj mai la modă, Fiorella. Întâmplarea a fost actualizată pe tema Internetului, pe pagina care se numea după Instagram, Steligram.
Pe lângă Pancinello, personajul principal din această poveste este și Fiorella. Ea are multe like-uri pe Steligram. Fiorella este sărbătorită ca o vedetă number one. Dar degeaba, că totul e o iluzie. În lumea reală Fiorella este aplaudată numai de cei cu care seamănă. Datorită comportamentului cinic, în realitate nici nu are prieteni adevărați. 
În aceeași zi își sărbătorește Pancinello și Fiorella, bineînțeles separat, ziua de naștere. Pancinello nu este prea popular, dar are prieteni adevărați. El nu se pregătește așa febril ca Fiorella. A fost vizitat de Lucia. Pancinello a fost mirat de acest fapt. El credea că și Lucia a mers la ziua de naștere a Fiorellei. Lucia i-a cerut lui Pancinello să o viziteze pe Fiorella. S-au și dus acolo. Fiorella a fost acasă, dar singură. Nimănui nu i-a păsat cum își petrece ziua de naștere. Lucia, văzând ce deprimată este Fiorella, i-a propus să treacă împreună la meșterul Eli, tâmplarul făuritor al omuleților de lemne. Pancinello și Fiorella au fos de acord. Acolo Eli a povestit despre prețul cel mai valoros: să crezi în tine și să nu judeci după aparențe, de ochii lumii.
Concluzia
Elevii au înțeles ca la carte ce înseamnă prețul adevărat la om. Ai valoare nu numai când arăți bine, ești inteligent sau ești talentat. Fiecare om este prețios pur și simplu. Valoarea nu are condiții. Dacă vrei să cunoști pe cineva în principal trebuie să deschizi inima.

*
Spectacolul a fost interpretat de mai multe ori în gimnaziul nostru. Eu am fost încântat de cele văzute. Am fost vrăjit de prezentația elevilor. Am văzut o dezvoltare individuală și colectivă a spiritului liber. Programul a fost bine rezolvat. Pe mine mă inspiră să aplic și mai departe biblioterapia în proiectul meu bibliotecar.
Borbé Levente,
bibliotecar,
Colegiul Național Márton Áron

Niciun comentariu: