marți, 23 februarie 2021

Maratonul de citire altfel

În 23 februarie 2021 a fost organizat pentru a treisprezecea oară de către bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, maratonul de citire, la care s-au alăturat multe clase din Colegiul Naţional Márton Áron din Miercurea Ciuc.


În situația actuală elevii și profesorii nu au putut veni în centrul de documentare şi informare. Toți participanții au rămas în clase. Unii dintre ei au participat online. O clasă condusă de profesoara de limbă şi literatură maghiară Markó Ilona, a ales Biblioteca Judeţeană Kájoni János. Gazda şi organizatorul programului am fost eu însumi. Iar elevii cu conducerea profesorilor de limbă şi literatură maghiară au derulat cu succes acest eveniment.


După cerere, în clase maratonul de citire a fost introdus de mine cu o prezentare a vieţii şi operei literare a poetului maghiar Pilinszky János.

În acest an au fost alese poezii, câteva scrieri de proză din opera poetului și traducătorului Pilinszky János.

Cei prezenţi au fost interesați de viaţa creștină plină de greutăți a poetului.


Cititorii în primul rând au ales poezii despre viață, de dragoste, și cele caracteristice metafizicii creștine. Elevii au fost interesaţi mai mult de poemele în care descrie „fragmente” din viața lui. Dar au fost alese și căteva proze filozofice.

Fiecare participant al maratonului de citire în gimnaziu a primit câte un semn de carte proiectat de bibliotecarii din Biblioteca Judeţeană Kájoni János, Harghita.


În această zi solemnă maratonul de citire, fie în clase sau online, a creat o atmosferă excepțional de reușită!



Pe holul colegiului și în bibliotecă a fost prezentat o expoziţie de documente despre lumea poetului maghiar Pilinszky János. Expoziţia de volume, portretele, citatele, şi autobiografia, i-au călăuzit pe cei interesaţi în universul personal al poetului. Elevii care nu au adus volume au putut alege versuri de pe internet, și au putut folosi telefoanele lor mobile. La acest maraton de citire în colegiul nostru au participat aproximativ 250 de elevi şi profesori.


Ca și în anii precedenți eu am continuat maratonul de citire acasă, cu familia mea.


 Borbé Levente,

bibliotecar


Niciun comentariu: