În data de 21 februarie 2022, de la ora 12, a avut loc cercul metodic online al bibliotecarilor școlari maghiari din județul Harghita.
După cuvântarea bibliotecarului Borbé Levente, organizatorul întrunirii, acesta a vorbit despre situația actuală a bibliotecilor școlare din județ.
După care a enumerat câteva programe reușite în bibliotecă și online: prezentarea bibliotecii colegiului pentru noii veniți, istoria bibliotecii și a școlii etc. A pus accentul pe popularizarea lecturii, cum sunt: programe de biblioterapie și programe de lectură realizate cu profesorii de limbă și literatură maghiară, maratonul de citire etc. A fost bucuros pentru faptul că aceste activități se pot realiza și în bibliotecă sau în sălile de clase.
Dunkler Réka, de la Școala Gimnazială „Bethlen Gábor” din Odorheiu Secuiesc a vorbit despre activitățile reușite care au fost ținute și în clasele școlii. În primul rând au fost inițiate programe de popularizarea lecturii cu cărți îndrăgite de elevi și nu numai. Au continuat proiectele de recenzii de cărți și dramaturgizarea acestora. În finalul prezentării ea a recomandat căteva cărți interactive pentru stimularea lecturii. Printre altele a oferit câteva linkuri folositoare pentru copii.
Bibliotecara Egyed Daniela de la Liceul de Artă „Nagy István”, Miercurea Ciuc a vorbit despre programe reușite de lectură. Bibliotecara, pentru a promova lectura cât mai bine, a realizat câteva programe comune cu colegii ei profesori . Temele realizate cu colaborări sunt mult mai eficiente și pot fi aplicate în alte activități școlare. De exemplu la orele speciale de lectură și nu numai. Aceste teme depind de vârsta și interesul elevilor. Totodată a prezentat și câteva cărți utile pentru îndrăgirea lecturii.
Hatos Melinda din Gimnaziul „Orbán Balázs” Cristuru Secuiesc a prezentat programul bibliotecar internațional intitulat: „Citește mai mult fără hotare” (Olvass többet! határtalanul – magyarul). Ea a accentuat rolul util al acestui program. Despre program și ofertele lor de cărți se poate citi și pe pagina lor de facebook.
Grünesz Orsolya de la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, a vorbit despre munca ei actuală în bibliotecă. Cu câțiva studenți din universitatea Sapientia fac recenzii pentru noile cărți primite în bibliotecă.
Barabás Zója de la Școala Gimnazială Móra Ferenc din Odorheiu Secuiesc a fost contactată prin telefon. Ea a zis că e foarte eficient un program pentru activitățile bibliotecare, în care sunt incluse și împrumuturi de cărți. Clasele mai interesate de lectură au mai mult timp pentru activități desfășurate în bibliotecă.
* * *
Concluzia finală a participanților a fost că programele pentru dezvoltarea lecturii a elevilor sunt importante. Merită să investești în asemenea activități bibliotecare.
Colegii care nu au putut participa online la miting au fost informați de bibliotecarii participanți la ședință.
Munca technică online a fost ajutată de Kovács Zsuzsa, profesoara de fizică și informatică a Colegiului Național „Márton Áron”, Miercurea Ciuc.
Participanţii:
Barabás Zója - Școala Gimnazială „Móra Ferenc”, Odorheiu Secuiesc
Borbé Levente – Colegiul Național „Márton Áron”, Miercurea Ciuc
Dánél Hajnalka – Şcoala Generală „Petőfi Sándor”, Miercurea Ciuc
Dunkler Réka Kinga - Școala Gimnazială „Bethlen Gábor”, Odorheiu Secuiesc
Egyed Daniela – Liceul de Artă „Nagy István”, Miercurea Ciuc
Gábor Emilia - Şcoala Gimnazială „Mártonffy György”, Cârţa
Gábor Tünde Anikó – Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfânta Elisabeta”, Lunca de Sus
Grünesz Orsolya - Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, Miercurea Ciuc
Hatos Melinda – Gimnaziul „Orbán Balázs”, Cristuru Secuiesc
Kelemen Rebeka – bibliotecara școlilor din comuna Praid
Kovács Edit – Grupul Școlar „Joannes Kájoni”, Miercurea Ciuc
Péter Erika – Grupul Școlar „Petőfi Sándor”, Dănești
Simó Ildikó – Școala Gimnazială „Mártonffi János” , Vlăhița
Borbé Levente,
bibliotecarul Colegiului Național Márton Áron,
Miercurea Ciuc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu