vineri, 18 februarie 2022

Oră specială de dirigenție în bibliotecă

 La 17 februarie 2022 în biblioteca colegiului nostru a fost prezentată o oră de dirigenție specială cu profesoara de religie Lőrincz Katalin, care este și diriginta clasei a XII-a A. Tema a fost comportarea elevilor în școală și în societate. Pentru această întâlnire a fost aleasă a poveste de Max Lucado: Ești prețios.

Elevii au cunoscut povestea. Misiunea mea a fost înțelegerea cât mai bună a acestei povești psichologice.

Povestea pe scurt: Omuleții de lemn care trăiesc într-un oraș creat de ei în fiecare zi au pus etichete unul pe celălalt. Steluțele aurii au fost alese pentru cei frumoși, talentați și descurcăreți, iar bulinele gri pentru cei neîndemânatici. Pancinello, eroul acestei povestiri a fost plin de buline. De aceea nu vroia să iasă nici măcar în stradă. A fost foarte trist, până nu s-a întâlnit cu Lucia, cu fata fără etichete. Lucia, văzând tristețea lui Pancinello, l-a călăuzit la tâmplarul omuleților de lemn, Eli. Tâmplarul făuritor l-a mângâiat pe Pancinello, și i-a dat curaj pentru a crede în el. Să nu ieie pe suflet judecarea cu etichete.

Recuzite

Acest basm a fost vizualizat și interpretat de mine.

Elevii au înțeles ce înseamnă valoarea adevărată a omului. Dacă arăți bine, ești inteligent sau ești talentat este un dar. Nu ai voie să judeci oameni i neabili, stângaci, ci dimpotrivă să-i ajuți. Adevărata valoarea nu are condiții. Dacă vrei să cunoști lumea înconjurată trebuie să deschizi și inima.

*

Colaborarea a fost o alegere bună. Am discutat și despre organizarea orelor asemănătoare.


Borbé Levente,

Colegiul Național “Márton Áron”, Miercurea Ciuc


Niciun comentariu: