marți, 17 mai 2022

Viața lingvistului secui-maghiar Kőrösi Csoma Sándor

În luna aprilie 2022 în biblioteca Colegiului Național „Márton Áron” a fost realizată o expoziție pentru comemorarea a 180 de ani de la moartea lingvistului, călătorului, bibliotecarului secui-maghiar Kőrösi Csoma Sándor.

În expoziţie sunt documente despre viața și opera lui. Sunt incluse și cărţi, portrete, citate şi câteva curiozități despre lumea personală a lingvistului.


Pentru elevii și profesorii interesați am vorbit mai detaliat despre lumea lui Kőrösi.

În clasa a X-a filologie și pentru absolvenții Școlii GeneraleDávid Ferenc” din Merești am și prezentat viața acestui om excepțional al culturii maghiare și mondiale.

Musafirii școlii

*

Meritul lui Kőrösi Csoma Sándor este faptul că a făcut cunoscut Tibetul, pământul interzis, lumii întregi. S-a născut în Chiuruș (acum în județul Covasna) în anul 1784. Visul lui a fost căutarea originilor poporului maghiar. Pentru acest drum lung s-a pregătit conștient.

Era un om inteligent și consecvent. Ducea o viață ascetă. A învățat 13 limbi. Mai întâi a învățat în Aiud, după care a continuat la Universitatea din Gottingen, Germania. După studii a pornit să-și împlinească visul. A călătorit pe jos, cu caravane și cu vapor. Când a ajuns în Ladach cu ajutorul financiar de la biritanici a început să studieze limba tibetană. În acele timpuri a trăit în mănăstirile tibetene. Aceste mănăstiri se aflau în muntele Himalaya. Camerele erau (sunt) mici și friguroase. Nu a făcut foc, a băut ceaiul cu unt și a mâncat puțin orz. În aceste condiții grele a reușit să redacteze dicționarul tibetan-englez și a scris cartea limbii tibetene. După care a studiat și limba sanscrită. Lucrările sale au deschis fereastra budismului către lumea occidentală. Pentru că nu a reușit să atingă scopul visat, a vrut să meargă în Asia-centrală spre Tibet, în Țara Uigurilor. Din păcate în anul 1842 s-a îmbolnăvit și a murit în malarie. A fost înmormântat în Darjeeling, în Nordul Indiei.

După moartea lui numeroși cercetători, lingviști și istorici au scris despre viața și munca impresionantă a lui Kőrösi. El este primul european „sfântîn lumea budismului.

*

Pentru elevi am recitat câteva rânduri din munca lui Kőrösi dar și din romane și povestiri, sau studiile scrise despre el.

Proiectul” Kőrösi va continua în colegiul nostru și în alte școli, dacă este cazul.


 Borbé Levente,

bibliotecar


Niciun comentariu: