Ca bibliotecar întotdeauna am încercat să îmbogățesc cunoștințele mele profesionale cu numeroase informaţii utile în domeniul biblioteconomiei și stiinței informării. De aceea am participat la numeroase cursuri de perfecţionare, conferinţe (naţionale şi internaţionale) şi din zilele metodice organizate local/județean.
Cea mai însemnată problemă a fost lipsa schimbului de experienţe între colegi. După cum se știe, în marea parte a unităților pedagogice bibliotecarii școlari sunt singuri în lumea documentelor de științe culturale și informaționale. În acest sens 2007 a fost anul schimbării profesionale. Totul a început cu Conferinţa Internaţională a Bibliotecarilor Şcolari Maghiari din Bazinul-Carpatic organizată la Sfântu-Gheorghe. Acolo am însuşit strategia realizării blogului. Mai întâi, în anul 2007 am făcut Blogul Bibliotecarilor Școlari din Județul Harghita în limba maghiară. Am văzut că este o posibilitate utilă. De aceea cu câteva luni mai târziu, la 8 februarie 2008 a luat naştere Blogul Bibliotecarilor Şcolari din Judeţul Harghita în limba română. Blogurile respective au deschis poarta lumii bibliotecare. Numeroşi colegi însufleţiţi din ţară şi din străinătate au ajutat munca mea. Relaţiile dintre colegi au rămas roditoare, chiar m-am împrietenit cu mulţi dintre ei.
Pentru cât mai buna desfăşurare a schimburilor de experienţe am creat şi o adresă de e-mail pentru grupul nostru din judeţul Harghita. În anul 2019 ne-am mutat și pe internet. Suntem și pe Facebook și pe Messenger. Schimburile de experiențe sunt și mai utile. Toate aceste lucruri sunt ajutate cu linkuri profesionale și din blogurile amintite.
* * *
Aceste posibilităţi eficiente au adus mai aproape de noi lumea bibliotecilor, biblioteconomiei şi a ştiinţei informării. Am putut organiza numeroase programe judeţene, interjudeţene şi internaţionale. Am putut realiza numeroase cursuri de perfecţionare şi aducerea în Miercurea Ciuc a filialei facultăţii de Biblioteconomie şi ştiinţa informării a Universităţii Transilvania din Braşov. Colegii care s-au înscris la această facultate (din judeţul Harghita şi Bacău), au terminat cu succes.
Link: http://biblhr.blogspot.ro/2011/06/au-terminat-facultatea-de.html
Acest blog are şi un caracter de bursă a ideilor în tema respectivă. Aici se poate informa lumea despre activităţile noastre în bibliotecă şi nu numai... În e-mail putem comunica despre evenimente actuale (probleme, succese, informaţii importante).
Foto: Balázs-Bécsi Enikő |
Redactarea şi scrierea blogului necesită mult timp, dar reacţiile de mulţumiri şi de recunoştinţă a colegilor mă încurajează că merită continuată.
STATISTICI
Postări – 597
Cele mai citite postări pe blog:
Lista de aniversări şi comemorări literare
Luna Internațională a Bibliotecarilor Școlare
Portofoliul bibliotecarului / profesorului documentarist
Proceduri ăn biblioteca şcolară
Au terminat facultatea de biblioteconomie şi ştiinţa informării din judeţul Harghita numeroşi colegi în domeniu
Tipizate pentru biblioteca școlară
Curs de formatori pentru bibliotecarii școlari
Activităţile bibliotecarilor
* * *
Istoricul general al a fişărilor de pagină - 88 760
Afişări de pagină după ţară (primele 15):
ROMÂNIA – 51506
S.U.A. – 17623
Rusia – 9854
Germania – 1221
Franţa – 1190
Republica MOLDOVA – 1169
Ucraina – 975
Ungaria – 619
Marea Britanie – 394
China – 259
Portugalia – 259
Canada – 256
Corea de Sud - 260
Suedia – 158
Izrael - 155
Despre blogul de trei ani: http://biblhr.blogspot.ro/2010/12/trei-ani-utili.html
Despre blogul de zece ani: http://biblhr.blogspot.com/2018/02/blogul-bibliotecarilor-scolari-din.html
Borbé Levente,
bibliotecarul Colegiului Naţional Márton Áron
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu