La 31 martie 2023 a avut loc la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc o zi profesională de lectură pentru profesori de limbă și literatură maghiară, pentru bibliotecari școlar, orășeni/județeni și pentru pedagogi responsabili de bibliotecă din județul Harghita și Covasna.
După deschiderea și salutarea participanților au urmat prezentările comune pentru toți invitații. Aceste prezentări despre lectură s-au desfășurat în mai multe domenii. Specialiștii în domeniul respectiv au vorbit despre însușirea cât mai bună a lecturii, care au fost legate (interpretate) cu exemple. Lectura a fost abordată de psihologi, pedagogi, profesori de limbă și literatură maghiară și experți în lectură. În ansamblu s-a vorbit despre situația actuală a lecturii, despre obiceiuri de lectură, despre îndrăgirea lecturii și despre popularizarea lecturii.
Prezentările comune au fost urmate de atelierele de limba și literatura maghiară, cele ale bibliotecarilor și pedagogilor responsabili de bibliotecă, precum și profesorilor.
Bibliotecarii au rămas în Sala Bolyai, și-au ținut prezentările acolo.
Prima prezentatoare a fost Dunkler Réka din Școlala Primară „ Bethlen Gábor”, Odorheiu-Secuiesc. Ea a vorbit despre recenzii de cărți, jurnale de lectură făcute de elevi și câteva strategii de extindere a stocului bibliotecii școlare. Această activitate a fost implementată de bibliotecară cu participarea la programul „Fuss Neki”, program de strângere de fonduri pentru cauze nobile al mai multor organizații din zonă.
Al doilea prezentator a fost Dánél Hajnalka din Școlala Primară „Petőfi Sándor”, Miercurea Ciuc. Ea a vorbit despre activitățile legate de lectură și cărți care sunt organizate pentru elevi, împreună cu cadrele didactice. Iată câteva exemple: ore speciale de lectură, maratoane de lectură, vizite la alte biblioteci, recomandări de cărți și colaje, desene făcute după opere literare.
B.L. |
Borbé Levente de la Colegiul Național „Márton Áron”, Miercurea Ciuc a prezentat programele de biblioterapie reușite în biblioteca colegiului. A vorbit despre utilizarea practică a biblioterapiei. În această activitate complexă a fost accentuată adunarea materialelor literare, planificarea activității până la rezultatele obținute la sfârșitul programului. A fost subliniat faptul că acest program se poate implica în orele de limbă și literatură, ore de dirigenție, ore de educație civică și chiar la ore de psichologie.
Varga Emese din Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”, Covasna a prezentat programul de lectură internațională numită „Citește mai mult – fără hotare” în orașul Covasna. Conferința amintită a fost precedată de concursul internațional în care studenții din mai multe țări își compară cunoștințele după citirea cărților alese de profesori. Cei mai buni cititori din concursul amintit au putut participa la o tabără de lectură. În conferințe profesorii de literatură și bibliotecarii vorbesc în prezentările lor despre ideile și evenimentele de succes legate de îndrăgirea lecturii. Pun mare accent pe încurajarea colegilor pentru popularizarea lecturii.
Bibliotecarul Kiss László de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Sfântu Gheorge a vorbit despre câteva programe practice care atrag elevii în bibliotecă. După cum a spus, elevilor le plac foarte mult programele virtuale online. În mod deosebit quizurile și alte stimulatoare distractive de lectură online. El a subliniat că un bibliotecar modern trebuie să cunoască în aceeași măsură oportunitățile programelor bibliotecii tradiționale cât și virtuale.
Ultimii prezentatori ai zilei profesionale de lectură în secția bibliotecarilor au fost Bedő Melinda și Haţegan Corina. Ele au venit de la Biblioteca Județeană „Kájoni János”, Miercurea Ciuc. În prezentările lor a fost accentuată atragerea tinerilor și nu numai în bibliotecă. Pentru rețeaua de succese în bibliotecă trebuie făcut un program bine planificat. Pentru rezultate cât mai bune trebuie să cooperăm cu alți bibliotecari. Ideile prezentate și explicate se pot utiliza/aborda în programele/evenimentele următoare. Au fost prezentate și căteva programe însemnate cum sunt Ziua Limbii Române sau Ziua Culturii Naționale. A fost subliniat faptul că programele online (jocurile, chestionarele), după cum se poate veda, are un rol semnificativ în activitatea bibliotecară.
*
Mulțumim organizatorilor pentru programul reușit. Mulțumim și lui Márdirosz Ajka, bibliotecara Casei Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, pentru munca inclusă în această activitate.
Borbé Levente,
biliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu