marți, 28 noiembrie 2023

Comemorarea lingvistului Miklós József


În 26 noiembrie 2003 s-a stins din viață colegul nostru, maestrul lingvist Miklós József. Moartea sa tragică a fost neașteptată. În amintirea lui lângă satul Văleni, din județul Mureș, unde s-a petrecut accidentul rutier a fost înălțat un stâlp funerar. De atunci au trecut 20 de ani de zile.

La comemorarea profesorului au participat prieteni, foști și actuali colegi, elevi ai gimnaziului. Comemorarea profesorului a fost ținută în sala festivă a gimnaziului.

După discurs al directoarei Markó Ilona, profesoara de limbă și literatură maghiară Noémi Csonta i-a prezentat pe comemoratori:

Lászlófy Pál, profesor de fizică, fost director al școlii noastre,

Székedi Ferenc, jurnalist, redactor, fostul student, absolvent al colegiului (fostul liceu) în 1962,

Aczél Péter László fostul jucător de hochei, jurnalist sportiv, fostul student absolvent al colegiului (fostul liceu) în 1974,

Köllő Ferenc, profesor de muzică, coleg și prieten,

Borsodi László, profesor de limba și literatura maghiară și poet.

Orchestra școlii noastre a fost condusă de profesorul de muzică Simon András. Recitalurile au fost susținute de elevii noștri, la fel și fragmentele selectate din colecția de texte a lui József Miklós.

În cele din urmă călugărul franciscan Timár Sándor Asztrik, directorul lăcașului de cult din Șumuleu Ciuc, a povestit lângă placa memorială amplasată în sală despre munca caritativă a lui Miklós József de Rusalii la Șumuleu Ciuc.

Bineînțeles şi biblioteca școlii s-a alăturat acestei serbări. Această serbare comemorativă a fost încununată cu o expoziție. În expoziţie se pot vedea cărțile scrise de el şi activitatea lui în general. În bibliotecă au fost așezate separat cărțile şi revistele lui Miklós József. Din această mică „lume” a lingvistului nostru există o „expoziție permanentă”. Expoziția a fost „completată” cu manualele, cărțile poștale, hărțile şi broșurile lui.

În concluzie pot spune că omenia şi modestia lingvistului Miklós József era mai remarcabilă decât talentul lui deosebit.

Borbé Levente, bibliotecar.


Niciun comentariu: