vineri, 15 noiembrie 2019

Concursul „Kájoni János"



La 14 noiembrie 2019 în Biblioteca Judeţeană „Kájoni János" din Miercurea Ciuc a fost organizat Concursul „Kájoni János" pentru elevii din judeţul Harghita. Acest concurs a adus un omagiu eruditului franciscan Kájoni János cu ocazia împlinirii a 390 ani de la naşterea sa.


Concursul s-a derulat în două etape. Prima dată au fost înscrişi nouăsprezece grupe (19), care au încercat un concurs de cunoștințe generale despre franciscanul Kájoni János. După care a urmat concursul cu cele şase (6) grupe care au ajuns în etapa finală.


În prima parte a concursului final fiecare grupă de elevi a prezentat o selecţie din viaţa sau activitatea eruditului franciscan. A fost vorba despre tipografia Kájoni, despre cărţile scrise de el, despre constructorul şi reparatorul de orgă şi alte activităţi importante ale călugărului.

În a doua parte a concursului final elevii au participat la un concurs de quiz. Bineînţeles întrebările au fost puse din viaţa şi activitatea lui Kájoni János.

Rezultatul final al concursului a fost:
Locul I – Colegiul Naţional „Márton Áron" din Miercurea Ciuc. Profesoara pregătitoare a fost Csonta Noémi.

Locul II – Grupul Şcolar „Petőfi Sándor" din comuna Dăneşti. Profesoara pregătitoare a fost Szabó Katalin.
Locul III – Colegiul Naţional „Márton Áron" din Miercurea Ciuc. Profesoara pregătitoare a fost Csonta Noémi.
Locul IV – Liceul Teoretic „Salamon Ernő" din Gheorgheni. Profesoara pregătitoare a fost Kastal Otília.
Locul V – Colegiul Naţional „Márton Áron" din Miercurea Ciuc. Profesoara pregătitoare a fost Csonta Noémi.
Locul VI – Grupul Şcolar „Joannes Kájoni" din Miercurea Ciuc. Profesoara pregătitoare a fost Bodó Beáta-Éva.

Sărbătorirea anului comemorativ a lui Kájoni János (Johannes Caioni) a fost organizat cu succes cu acest concurs reuşit. Elevii au învăţat mult despre trecutul istoric al zonei, în care trăia şi amintitul savant franciscan.

Cele şase de grupe de elevi şi profesorii pregătitori au primit a diplomă de merit şi alte suprize, din care amintesc semnele de carte care evocă personalitatea şi opera deosebit de valoroasă a eruditului umanist.

Elevii au fost călăuziți de către profesoarele grupurilor pregătitoare, în afara grupurilor venite din Colegiul Naţional „Márton Áron". Acele grupuri au fost îndrumate de organizatorul local din colegiu, bibliotecarul Borbé Levente.

Juriul a fost alcătuit din: Fazakas Gabriella – Centrul Cultural Judeţean Harghita, Gyulai Arthur – managerul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János", şi Szabó András – profesorul de muzică din Liceul de Artă „Nagy István”.

Materiile ajutătoare și pregătitoare ale concursului au fost oferite îndeosebi de Biblioteca Județeană „Kájoni János" din Miercurea Ciuc
 
Mulţumiri bibliotecarei Kelemen Katalin şi echipei Bibliotecii „Kájoni János" din Harghita pentru acest program bine organizat!

 Foto: Borbé Levente
Borbé Levente,
Bibliotecar


Niciun comentariu: