luni, 16 octombrie 2023

Adunarea generală a Bibliotecarilor Maghiari din România 2023

În data de 12-13 octombrie 2022 la Târgu-Mureș a avut loc adunarea generală anuală a Bibliotecarilor Maghiari din România. Programul a fost organizat de Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari din România, Biblioteca Județeană Mureș și Biblioteca Teleki-Bólyai  din Târgu Mureș. 

Bibliotecarii proveneau din diverse așezări din Transilvania, Ungaria și Slovacia. Programul a fost bine organizat. În prima zi bibliotecarii s-au întrunit în Sala mică a Palatului Culturii și în diverse săli ale Bibliotecii Județene Mureș. În a doua zi a conferinței bibliotecarii au fost găzduiți în biblioteca Teleki-Bólyai.

În cele două zile ale conferinței bibliotecarii au încercat să discute problemele cu care se confruntă zi de zi. Mă gândesc aici la achiziționarea cărților și documentelor, la programele bibliotecare, la site-ul asociației, la reînnoirea legii bibliotecarilor, și rolul cultural al bibliotecilor de azi.

În prezentări au vorbit despre: 

- Programul bibliotecar Qulto. Au fost discuții comune și separate

- Problemele bibliotecilor publice – atelier

-  Istorie locală, colecții de carte veche – atelier

- Planuri și specificul bazei de date a bibliotecarilor maghiari din România – atelier.

Toate aceste discuții au dat roade nu numai în timpul prezentațiilor, ci și în pauze. Experiențele și opiniile personale cu pivire la subiecte relevante au dat șansa de a rezolva sau coriga problemele apărute.

A fost o conferință reușită. Au fost accentuate practicile noi, moderne și eficiente.

Numai mulțumiri organizatorilor conferinței!

Borbé Levente,

bibliotecar



Niciun comentariu: