vineri, 6 octombrie 2023

Premiul Nobel pentru literatură 2023 a fost câștigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Premiul Nobel pentru Literatură pentru 2023 este acordat autorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele sale inovatoare și proza care dau glas celor de nespus”, conform anunţului făcut de Anders Olsson, membru al Academiei Suedeze din Stockholm şi preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură.

Opera sa imensă scrisă în norvegiana nynorsk și care acoperă o varietate de genuri constă dintr-o multitudine de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri. Deși este astăzi unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din lume, el a devenit, de asemenea, din ce în ce mai recunoscut pentru proza sa.

Fénykép: Facebook - Székelyhon /NOBEL PRIZ

Jon Fosse a recunoscut că a fost „copleșit și oarecum speriat” de premiu, despre care a spus că îi răsplătește opera „care își propune în primul rând să fie literatură, fără alte considerații”, conform bbc.

Fosse s-a născut în 1959 si lucrările lui cuprind 40 de piese de teatru, plus romane, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

Sursă/ mai departe: https://www.edupedu.ro/premiul-nobel-pentru-literatura-2023-a-fost-castigat-de-scriitorul-norvegian-jon-fosse/


Niciun comentariu: