marți, 31 octombrie 2023

„Citește mai mult!” – fără hotare - 2023


La 28 octombrie 2023, în orașul Covasna a avut loc „Conferința Citește mai mult! – fără hotare ”

    La acest eveniment au participat profesori, pedagogi, bibliotecari și nu numai, veniți din România, Ungaria și Slovacia.

    Conferința a fost organizată de către profesoara de limba și literatura maghiară Juhász Zsuzsa din Gimnaziul „Ady Endre” - Debrecen (Ungaria), profesoara de limba și literatura maghiară Molnár Júliánna, bibliotecara Varga Emese de la „Liceul Kőrösi Csoma Sándor”- Covasna și numeroși voluntari din orașul Covasna și din Ungaria.
 
    Ideea conferinței a fost îndrăgirea cititului, și nu numai în învățământ. Au fost prezentate metode funcționale încercate de către profesori de limba și literatura maghiară, scriitori, bibliotecari, psihologi și din alte domenii care au contact cu cititul. Cei prezenți au fost implicați în totalitate în program. A fost creată o atmosferă de hartă a ideilor (brainstorming). 

    Mesajul conferinței a fost, că merită să lucrăm și să colaborăm cu copiii, cu elevii mai mari care au reușit să intre în lumea magică a universului cititului. Dar merită să fim atenți și la popularizarea cărților în rândul adulților. Îndrăgirea cititului este o adevărată misiune, dacă pedagogul sau omul implicat în acest domeniu poate să îndrumeze cititorul. Profesorii, bibliotecarii și părinții au un rol important în a face din cineva cititor. De aceea este important ca lectura să fie aleasă cu mare grijă de către un mentor al cititului. Copiii și nu numai, trebuie să înțeleagă ceea ce citesc, și textul să fie pentru ei cât mai clar, pentru rezolvarea problemelor de toate zilele.
    La finalul conferinței elevii implicați în acest program au prezentat din versurile poetului Kányádi Sándor un spectacol despre sufletul omului capabil de iubire. 
 
    Lângă sala conferinței a fost prezentată și o expoziție de desen. Tema expoziției a fost aleasă din versurile marelui poet ardelean maghiar Kányádi Sándor. 
 
    Mulțumiri pentru organizarea acestui eveniment!
 
Foto: Borbé Levente, Juhász Zsuzsa

Borbé Levente,
bibliotecar
 
 

Niciun comentariu: