marți, 16 aprilie 2024

In memoriam Lászlóffy Aladár

Lászlóffy Aladár a fost un poet, romancier, prozator și traducător ardelean maghiar. S-a născut în anul 1937 în orașul Turda. A absolvit facultatea de Literatură Maghiară a Universității Bolyai din Cluj-Napoca. Între 1951- 1961 fiind fără servici. A fost nevoit să trăiască din activități ocazionale. Între 1962-1969 a fost redactor al revistei pentru copii Napsugár. După care a devenit redactor-șef al Editurii Dacia. În anii 1980 a colaborat la revistele Utunk, Korunk și la ziarul Előre. După 1990 a lucrat la revistele Helikon și Cimbora.

A fost unul dintre personalitățile cunoscute în literatura maghiară contemporană.

Foto: ( Serie de cărți "Oglinzi duble" - Lászlóffy Aladár/Szabó Lőrinc )

A tradus mai multe opere ale autorilor români: Florin Oprea, Mircea Dinescu, Eugen Jebeleanu, Aurel Rău, Bazil Gruia, Nicolae Prelipceanu și Ștefan Augustin Doinaș.

A încetat din viață în anul 2009.


În biblioteca colegiului nostru a fost şi o expoziție de documente despre poetul și prozatorul Lászlóffy Aladár. În expoziție se pot vedea cărţi, portrete, poezii, citate şi autobiografia autorului. Elevii au putut alege de Ziua Poeziei Maghiare din versurile lui Lászlóffy Aladár. Cei care nu au adus volume, au putut alege cărţi din expoziție, sau din documente printate, xeroxate de mine.


Expoziția se mai poate viziona în luna aprilie.

Borbé Levente,

bibliotecar

Colegiul Național „Márton Áron”, M-Ciuc

Niciun comentariu: